İhap Hulusi Görey Kimdir? Türk afiş ve grafik sanatçısı (Kahire, 1898-İstanbuI, 1988).
1921 yılında Almanya’ya giderek Münih’te, Kunstgevverbe Schule’de 1924 yılına kadar öğrenim gören İhap Hulusi Görey, daha sonra Heiman’ın atölyesinde bir yıl afiş alanında çalıştı^ Öğrenciliği sırasında yaptığı afişler 1923’te İstanbul’da Galatasaray Lisesi salonlarında sergilendi ve sergiyi gezen Halife Mecid Efendi’nin beğenisini kazandı. 1925’te Türkiye’ ye dönen İhap Hulusi Görey, kısa bir süre için dışişleri bakanlığında görev yaptı; 1926’da bu görevinden ayrılarak serbest çalışmaya başladı. Bir süre Akbaba dergisini resimledi, devlet kuruluşları için afiş ve etiket çalışmaları yaptı, Milli Piyango biletlerini resimledi, Kulüp rakısı için bir etiket gerçekleştirdi (bu, günümüzde de kullanılmaktadır).
İhap Hulusi Görey’in Sanat Hayatı
İlk afiş sanatçımız olan İhap Hulusi Görey, genellikle fotoğraflardan yararlanarak bir-iki rengin tonlarıyla çalışır. Gerçekçi anlayıştaki yapıtlarında Alman sanatçısı Ludwig Hohlvvein’ın etkisigörülür.Sanat yaşamına başladığı yıllarda, baskı tekniğinin gelişmemiş olması, yapıtlarında daha özgün arayışlara yönelmesini engellemişse de, İhap Hulusi Görey kişisel bir üslup yaratmasını bilmiştir.
1950 yıllarına kadar grafik ve afiş alanının Türkiye’deki tek sanatçısı olarak çalışan İhap Hulûsi Görey, 1966’da Şişli Terakki Lisesi salonlarında, 1975’te Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulunda sergiler açtı; bu okulun Grafik Sanatlar Bölümü tarafından kendisine onur belgesi verildi. 1978’de de Grafikerler Meslek Kuruluşu tarafından onur üyesi seçildi. 1982’deki eski yapıtlarından oluşan sergisini, 1984’te Milli Piyango Sanat Galerisi’nin hizmete girişi dolayısıyla açılan “Retrospektif İhap Hulûsi Sergisi” izledi.
Son Yorumlar