İç Anadolu bölgesi Kırşehir, Nevşehir, Kayseri ve Aksaray illerinin tamamını sınırları içine alır. Eskişehir ilinin Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçeleri, Ankara’nın Kızılcahamam, Nallıhan ve Çamlıdere ilçeleri Karadeniz bölgesine taşar. Çankırı ilinin merkez ilçesi ile Yapraklı, Şabanözü, Kızılırmak ve Korgun ilçeleri İç Anadolu’da, geri kalan kesimleri Karadeniz bölgesinde kalır. Çorum ilinin aşağı yukarı yarısı (Alaca, Sungurlu, Boğazkale, Bayat, İskilip, Oğuzlar ve Uğurludağ ilçeleri) bu bölgede, yarısı Karadeniz bölgesindedir. Sivas’ın Suşehri, Akıncılar, Doğanşar, Gölova ve Koyulhisar ilçeleri, Yozgat’ın Çekerek, Kadışehri ve Aydıncık ilçeleri Karadeniz bölgesinde kalır. Sivas’ın Divriği ve Gürün ilçeleri Doğu Anadolu bölgesine girer. Konya’nın Beyşehir, Seydişehir, Bozkır, Hadım, Ahırlı, Derebucak, Taşkent, Yalıhüyük ilçeleriyse Akdeniz bölgesinde yer alır. Aynı biçimde, Karaman ilinin Ermenek, Başyayla, Sanveliler ilçeleri ile Niğde ilinin UlukışlaVe Çamardı ilçelerinden bazı kesimler Akdeniz bölgesine taşar. Ayrıca, İç Anadolu bölgesi Afyon ve Bilecik illerinden küçük bazı toprak parçalarını da sınırları içine alır. Büyük bölümü Karadeniz bölgesinde bulunan Tokat ilinin de Artova, Sulusaray ve Yeşilyurt ilçelerinden bazı toprak parçaları İç Anadolu’da bulunur.
Bu sınırlar içindeki İç Anadolu bölgesinin nüfusu 1990 nüfus sayımına göre 9.320.000’dir. 62 yerleşme yerinin nüfusu 10.000’in üstündedir. Nüfusu 100.000’i aşan altı yerleşme yeri vardır (Ankara, Konya, Kayseri, Eskişehir, Sivas, Kırıkkale); dokuz yerleşme yerinin nüfusu 50.000-100.000 (Kırşehir, Polatlı, Niğde, Nevşehir, Akşehir, Yozgat, Aksaray, Karaman, Ereğli), on üç yerleşme yerinin nüfusu 25.000-50.000 (Çankırı, Şereflikoçhisar, Develi, Sorgun, Sungurlu, Talaş, Çumra, Karapınar, Yerköy, Beypazarı, Kaman, Gölbaşı, Ilgın), otuz dört yerleşme yerinin nüfusu da 10.000 – 25.000 arasındadır.
İç Anadolu bölgesinde dağlık kütleler gibi bölgenin düzlükleri de az nüfusludur. Bu bakımdan Konya ovası ve Yukarı Sakarya kesimi düşük nüfuslar gösterir. Tuz gölü çevresi ve özellikle güney kesimi, bölgenin en az nüfuslu yerleridir. Sakarya’nın yukarı vadisi ile Kızılırmak’ın Yahşihan yukarısında ve Kalecik aşağısındaki vadisi de az nüfusludur. Yağışların az olduğu ovalar ve yer yer bataklık alanlar yerleşmeye elverişli değildir. Tenha ovalardan kuzeye doğru gidildikçe yüzeyin engebelendiği yörelerde nüfusun arttığı görülür. Bölgenin en kalabalık kesimleri dağlık kütlelerin ovayla bağlantı kurduğu alanlardır. Erciyes dağı çevresi ve Sultan dağlan etekleri kalabalık nüfusludur. Bu durum dağlık kesimlerin yağışlı ve toprağın doğal zenginliğinin çok olmasıyla ilgilidir. Bölgenin en az nüfuslu bölümü Konya bölümüdür. Yukarı Sakarya bölümü, Ankara ve Eskişehir gibi iki önemli kente karşın, orta derecede nüfusludur. Yukarı Kızılırmak bölümü, bu bölümden biraz daha kalabalıktır. Orta Kızılırmak bölümündeyse, özellikle Erciyes ve Ürgüp yöreleri fazla nüfusludur.
Son Yorumlar