Hz. Muhammed’in ailesinde misafirler nasıl karşılanırdı? Bir örnek veriniz.
Cömertlik, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) güzel huylarından biriydi. Peygamberimiz ve aile bireyleri daima misafirlere cömert davranır ve ilgi gösterirdi.
Peygamberimiz, evini yoksullara, yetimlere, kimsesizlere açmıştı. Evine gelenlere cömertçe ikramda bulunur, konuklarına kendisi hizmet ederdi.
Bir gün Peygamberimizin kapısına bir ihtiyaç sahibi geldi. O anda evde ona verecek bir şey yoktu. Peygamberimiz, komşularından yarım ölçek buğday ödünç aldı ve ihtiyaç sahibine verdi. Ödünç aldığı buğdayı geri vereceği zaman Hz. Muhammed (s.a.v.), eşine şöyle dedi: “Ona bir ölçek buğday veriniz, yarısı borcumuz için, diğer yarısı ise bizim ikramımız olsun.”
Peygamberimiz bir gün arkadaşlarından bazılarını evine davet etti. Eşine, yemek hazırlamasını söyledi. Hazırlanan yemek yenildikten sonra, biraz daha getirmesini istedi. Eşi, hurma ve süt getirdi. Konuklar onları yedi.
Hz. Muhammed (s.a.v.) misafirlerini güler yüzle karşılardı. Misafirlerinden hiçbir şeyi esirgemez, evde bulunan süt, hurma gibi yiyecek ve içeceklerden ikram ederdi. Bir gün Medine dışından bir grup misafir gelmişti. Peygamberimiz, imkânları kısıtlı olmasına rağmen onları en güzel şekilde ağırlamıştı. Evinde bulunan yiyeceklerden onlara cömertçe ikram etmişti. Misafire iyi davranmanın önemini çeşitli hadislerinde dile getiren Hz. Muhammed (s.a.v.), bu konuyla ilgili bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Allah’a ve ahiret gününe iman eden, misafirine ikramda bulunsun.”
Hz.Muhammed tutumlu olmak konusuda bizlere örnek olmuştur
Hz. Muhammed (s.a.v.) ve aile bireyleri, dinimizin öğütlerini daima dikkate almışlardır. Peygamberimiz ve ailesi sade bir hayat sürmüşlerdir. Hz. Muhammed (s.a.v.), Hz. Hatice ile evlendikten sonra varlıklı bir aile reisi olmuştur. Buna rağmen Peygamberimiz, önceden olduğu gibi sade bir hayat sürmekten vazgeçmemiştir.
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ailesinde yiyecek ve giyecek konusunda israftan kaçınılırdı. Artan ekmekler atılmaz, mutlaka değerlendirilirdi. Yemekler israf edilmezdi. Peygamberimizin de aile bireylerinin de giysileri gösterişten uzak, sadeydi. Hz. Muhammed (s.a.v.) ve ailesi her türlü israftan kaçınmışlardır. Kazançlarını kendileri temin etmiş, hiç kimseye muhtaç olmadan yaşamaya çalışmışlardır.
HZ.MUHAMMED İN AKRABALAR ZİYARETİ İLE İLGİLİ BİR SÖZÜNÜ YAZINIZ
“Akrabalık bağını koparan (cezasını çekmeden) cennete giremez” demistir.
teşekkürler.