Hurifilik Mezhebi Nedir? İnançları Nelerdir? Hurufilik, Şahabüddin Fazlullah tarafından kuruldu. Kökleri eski Hind iran, Mısır’a kadar uzanan batıni bir mezheptir. Fazlullah’ı Mehdi, hatta Allah tanıyan bu mezhep, bazı inançlarını Alevi Bektaşi düşüncesine, bir kısmını da diğer tarikatlara devrederek tarih sahnesinden çekilmiştir. Bektaşi Alevi hayat tarzı ile bazı tesirlerini hala Anadolu’da sürdüren, İslam tarihindeki pekçok halk ayaklanmasında rolü olan Hurufiliği, bu konunun en tanınmış uzmanı olan Abdülbaki Gölpmarlı şöyle anlatıyor:
“Biz, Hurufiliğe bir mezhep diyemiyoruz; bu da, Nusayrilik, Dürzilik, Yezidilik gibi esas inançlarında İslami hükümlerden tamamiyle ayrılmış, uydurma bir dindir.
…Hurufilerce varlığın zuhuru sesledir. Ses, gayb aleminden, ayn alemine, yani kuvvet aleminden madde alemine gelen ve maddî varlığa bürünen her şeyde vardır. Ancak canlılarda, bilfiil, yani canlı istediği zaman ve bir sebeple zahir olur; cansızlardaysa bilkuvve mevcuttur; cansız iki şeyi birbirine vurunca ses duyulur. Sesin kemali sözdür; bu da ancak insandadır. Sözler, harflerden meydana gelir; şu halde sesini ve sözün aslı harftir. Hz. Muhammed, yirmi sekiz harfle konuşmuştur; yani Arapçada yirmi sekiz harf vardır ve Kur’an, yirmi sekiz harften meydana gelmiştir. Farsçadaysa otuz iki harf vardır; Fazl’ın mukaddes kitabı “Cavidan”; otuz iki harften meydana gelmiştir. Farsçada olup arapçada bulunmayan dört harf “P. Ç. j. g” dir.Kur’an’da bu dört harfin yerine “Lamelif” gelmiştir; çünkü “Lâmelif”, bast edilirse, yâni söylendiği gibi yazılırsa, tekrarlanmayan dört harf meydana gelir: “lâm, elif, mim, fe.” Bu dört harf, farsçadaki dört harfe karşılıktır. İnsanın yüzünde yedi siyah hak (kıllar) vardır: İki kaş, dört kirpik, bir saç. İnsan, anadan bu yedi hatla doğduğu için bunlara “Hutût-ı Ümmiyye – Ana hatları” denir. Bunlar “hâl” ve “mahal”, yâni kendileri ve yerleri bakımından on dört olur. Erkekte, erginlik çağında beliren yedi hat daha vardır: Sağ ve sol yanlarda iki bıyık, iki sakal, iki burun hatları, bir enfaka, yânı çene altındaki hat. Bunlara da “Hutût-ı Ebiyye Baba hatları” adı verilir. Bunlar da hâl ve mahal itibariyle on dört olur ki tutarı yirmi sekiz eder; Kur’an’daki yirmi sekiz harfe karşılıktır. Saç ve çene altındaki hat ortadan ayrılırsa sekiz olur. “Fâtiha” da yedi harf yoktur; Havvâ’nın, yâni kadının yüzünde de yedi hat yoktur. Bu yüzden de “Fâtiha” ya, “Ümm’ül-Kitâb”, yâni Kur’an’ın aslı denmiştir. Kur’an’ın sırrı, yirmi dokuz sûrenin başındaki “Hurûfu mukattaât” tadır; yâni bir söze girmemiş, tek olarak gelmiş harflerdedir. Bunlar, tekrar edilmemek, sayılanlar, bir daha sayılmamak üzere on dört harftir; “Elif, Lâm, rıkâf, hi, yi, ayn, sâd, tı, sin, hı, mim, kaf, nun” dur. Bu harfler, arap alfabesine göre, okundukları gibi yazılırlarsa on yediye çıkar; çünkü “elif” te “f”, “sâd” da “d”, “nun” da “v” harfleri vardır, bu on yedi harfe “Muhkemât”, yâni hükmü kesin ve belli denir. Yolcu olmayan kişinin günde, farz olarak kıldığı on yedi rekat namaz, bunların sayısıncadır. Yolcu olansa on bir rekat kılar. Bu on yedi harften gayrı “b, t, se, c, noktalı h, peltek zel, s, dad, zı, gayn” harfleri on birdir; bunlara “Müteşâbihat, yâni çeşitli anlamlara gelen harfler denir; onbir rekat da bunlara karşılıktır. İkisinin tutarı yirmi sekiz eder. Yolcu olmayan, her gün on yedi, cuma günü on beş rekat namaz kılar, tutarı otuz iki olur.
Hurufilik, böylece namazı, orucu, haccı, zekatı, bütün dini hükümleri yirmi sekiz ve otuz iki harfe tatbik ederek bu harflerin insanda olduğunu söyler. Ayrıca kıyâmeti, kıyâmetten önce Mehdî’nin zuhurunu, Isâ’nın inişini, güneşin batıdan doğmasını, sırat’ı, mizan’ı, cennet ve cehennemi tevil edip bu harflere uydurur.
Hurufilerce kâinatın devri, üç esas üzerinedir: Nübüvvet, İmamet, Ulûhiyet. Nübüvvet, Âdem Peygamber’le başlamış kemâlini Hz. Muhammed’de bulmuştur. Ondan sonra Hz. Alî ile Imâmet devri başlamış, On birinci imam Hasan’ül-Askerî ile bu devre bitmiştir. Mehdî olan Fazl’m zuhuruyla Ulûhiyet devri başlamıştır. Bütün Peygamberler, Fazl’ın şehîdi, yâni tanığı ve müjdecisidir. FazI, son zuhurdur; ondan sonra gelen her kâmil, ancak onun buyruğuna uyar; onun yolunu tutar; bir başka zuhur yoktur ve olmayacaktır.
… Fazlullah’m en ileri gelen halifesi Aliyy’ül-Âlâ’nın kız kardeşinin oğlu olan ve Fazl’ın hayatı hakkında, “IstivâNâme” adlı eserinde pek önemli bilgiler veren Gıyâseddîn, içlerinde Nesîmî de olduğu halde Fazlın birçok halifesinin, âhirete inandıklarını söyler; fakat Anadolu Hurûfilerinin bir kısmıyla Bağdad Hurûfîlerinin, ölümden sonra cesedin çürüyüp âleme karışacağı, ölümden sonra ayrı bir yaşayış olmadığı, insandan, gerçeğe varınca şeriat tekliflerinin kalkacağı inancında bulunduklarını söyler. Bazı Hurûfîlerin, namazı da Fazl kıldı, orucu da Fazl tuttu, artık bize teklif yok dediklerini, bazılarının, dünya bize cennet kesilmiştir, cennetteyse teklif yoktur kanaatini güttüklerini, içlerinde tenâsuha inananların da bulunduğunu bildirir.
Bu sözlerden şu sonucu çıkarmak zorunda kalıyoruz:
Ruhu ve âhireti inkâr eden Hurûfîler, her halde tahammülsüz olanlar, toplumun varlığını, ancak disiplinin koruyacağını, bu disiplinin de törelerle, törenlerle, inançlarla sağlanacağını düşünmeyenlerdir. Teklifi, rûhu, âhireti inkâr edenleri reddedenlerse, umumî inzibatı sağlamaya çalışanlardır ve onlara âhireti kabul etmek, bir takıyyeden (gizleyişten) başka bir şey değildir. Meselâ, Gıyâseddin, Nesîmî’nin benlik dâvâsını güden şiirleri hakkında, Aliyy’ül-Âlâ’nm fikrini sormuş, o da kendisinin,Kur’an’da anıldığını, bunu yeter bulduğunu söylemiş. Gıyâseddin, bunu kaydettikten sonra Kur’an’da Tanrı’nın adlarından “Alî yüce” adının geçtiği ne kadar âyet varsa hepsini sıralıyor, hepsini Aliyy’ül-Âlâ’ya mal ediyor. Fazl da, Kur’an’da geçen “Fazl”ların hepsini kendisine mal etmekte, sonra da “vasıyyetnâme” sinde Allah’tan bah- zetmekte. Mîr Şerif adlı halîfesi, “Beyân’ül-Vâkı”’ da, Yunan filozoflarından Hukemâya, müteşerriadan mutasavvıfaya kadar herkesin âhiret hakkındaki fikirlerini hulâsa eylemekte, sonra da öldürülen, ölüsü, ayağına ip bağlanıp yerlerde sürüklenen Fazl’a, Allah demekten çekinmemektedir.
Sanıyoruz ki, âhiretin varlığını söyleyenler, ya bu yola yeni girenler, anlayışı kıt olanlar, yahut da yeni girmiş olanları ürkütmek istemeyenler, yollarını, kınamaktan korumak isleyenlerdir; teklifin kalkmayacağını söylemek de bir gizleyişten ibarettir ve HurûfTlik, bütün mânasiyle Bâtınî bir dindir.
Hurûfîler, Fazl’ı, Tanrı zuhûru kabul ettiklerinden, ibâdetleri, bu inanca göre değiştirmişlerdir. Meselâ şehâ- det kelimesinde “Eşhedü en lâ ilâhe illâ Fazlullah” dedikleri gibi ezandaki, kametteki şehâdete de Fazl’ın adını katmışlardır. Abdest alınırken ve namazlarda, otuz iki harfi tamamlamak için “Arş-Nâme” den beyitler okurlar, rükû ve sücûd teşbihlerine, ‘‘Süb- hâne rabbiyel-Fazl-i! azîmi ve bi ham- dihi, Sübhâne rabbiyel-Fazl-il a’lâ ve bi hamdihî” tarzında FazPm adını katarlar. Tahıyyât’ta ve selâmda da Fazl’m adı ve halifeleri anılır. Hacları, azl’ın öldürüldüğü Alıncak’ta edâ edilir. “Maktel-gâh” dedikleri, Fazl’- ın öldürüldüğü yerde ihrâma bürünüp orayı yedi kere tavaf ederler; Mârân- Şâh (yılanlar Şâhı) dedikleri Miran- şâh’ın yaptırdığı Senceriyye Kalesi’ne üç kere yedişer taş atarak Şeytan’ı taşlamış olurlar. Bunları, bütün hususiyetleriyle, Fazl’ın öldürülmesinden aşağı yukarı yirmi küsur yıl sonra yazılmış olan “İstivâ-Nâme”den öğrenmekteyiz. Bundan sonraki kitapların kaynağı bu kitaptır. Fakat Hurûfîler, bu ibâdet tarzlarını pek az bir müddet yürütebilmişlerdir; çünkü muahhar kaynaklarda bunlara ait hiç bir kayda rastlayamıyoruz. Esâsen hem Hu rûfîliğin yayıldığı yerler, hem Hurûfîler hakkındaki sıkı tâkibât, buna imkân bırakmamıştır. İslâmî ibâdetlerdeki bu değişikler de, şüphe yok ki kas-
dîdir ve Bâtınîiiğin İslâm dininde meydana getirmek istediği yeni bir ayrılığın ifâdesidir; nitekim Bahâîierde de aynı şeyi görmekteyiz.
… Fazlullah öldürüldükler <onra Hurûfîlik, pek sıkı sir tâkibe .yadı. 830 yılı Rabîulâhırının yirrr , ı’ ncü cuma günü (1427), Temür’ütı »£Îu ve Mîrânşâh’ın kardeşi Şâhruh’a cim. 850H. 1447), Herat’ta, Hurûnkrden Ahmet Lor’un suikasdinden sonra, buna teşebbüs eden Ahmet Lor öldürüldü. Üstünde bulunan bir anahtar, evinin bulunmaslnı sağladı Takke dikmekle geçinen bir Hurûfî Jduğu anlaşıldı. Konuşup görüştü;: ■ kişiler yakalanıp öldürüldü; cesetleri yakıldı. Bu arada Fazlullalı’m torunu F’nıîr Nûruilah, “İstivâ-Nâme” sâhibi Emîr Gıyâsüddin ve diğer Hurûfîler sorguya çekildiler, uzun bir muhakeme ve hapis sonunda serbest bırakıldılar. Bu arada Ahraed Lor’un, meşhur sûfî Kâsım’ül-Envâr’m tekkesine d;’ gidip geldiği anlaşıldığından, onun da He- rat’tan gitmesi emredildi; Seraer- kand’e gitti.
Sonradan Fazl’m kın ve Yûsuf adlı bir Hurûfî, Karakoyunhı Cihanşah zamanında (ölm. 872 îl. 1467), Tebriz’de, Hurûtîlerle bir ayaklanma tertiplemiş, hareket bastırılmış, Fazl’ın kızı, beş yüze yakın Hurûfî ile tutulup öldürülmüş, cesetleri yakılmıştı.
İran’da tenkide uğrayan Hurûfîler, Anadolu ve Rumeli’yi kerkilerine bir sığmak görmüşler, oral* göçmüşlerdi. Hoca İshak (öhn. ) H. 1892 -1893), bir kaynak gösterı .- ^cn, Fazl’m öldürülmesinden sonra:, fesi Aliyy’ül-Âiâ’nın Anadolu’ya ;oçüp Hacı Bektaş tekkesinde otj <I>. v,, </I>Bektâşîlere Hurûfîligi telkin -ıgini yazar. Fakat bu bilgiyi daha ile- götüren bir kaynağa rastlanamadıktır. Aliyy’ül-ÂIâ, 822’de (1419) yâni Fazl’ın öldürülmesinden yirm t yıl
sonra ölmüş, Fazl’m yanına gömülmüştür Bu kadar bir müddet içinde Anadolu’ya geçmesi, Hacı Bektâş tekkesinde bir müddet oturması, tekrar dönüp Alıncak’a gelmesi, olmayacak bir işe benziyor Aliyy’ül-Âlâ’ya Ne- sîmî’nin iddialarını soran, cevaplarını kaydeden, FazI’ın hayatını adım adım izleyen, onunla ilişkisi olan birçok kişilerin adlarını, sanlarını, onlarla görüştüğü yerleri kaydeden, 826’da Fazl’ın soyundan olup tâundan ölenleri bildiren, 846 yılı Ramazanından bahseden “Îstivâ-Nâme” sâhibinin, Aliyy’ül Âlâ’nın ölüm yılını da bildirdiğine göre, onun böyle bir gezisi olsaydı, bildirmemesine imkân yoktu. Aliyy’ül-Âlâ’nın eserlerinde de böyle bir gezi intibaına âit bir şey yok. Fakat buna karşılık Mîr Şerif, “Hac- Nâme” sinde, Anadolu’ya geldiğini, Fazl’ın kitaplarıyla Hurufîliğe âit kitapları Anadokıya gönderdiğini, getirdiğini, kardeşiyle Karadeniz kıyılarına kadar gittiğini bildiriyor. Fazl’m halifelerinden Nesîmî lmâdüddin’in Ankara’ya geldiği, Hacı Bayram’la görüşmek istediği. 1065’te (1655) vefat eden Oğlanlarşeyhi İbrahim’in sözleri arasında geçer, 81 l’den (1408) önce Halep’te derisi yüzülerek öldürülen bu şâirin, Anadolu’da birçok yerleri gezdiği, halifeler yetiştirdiği muhakkaktır. Nitekim halifelerinden biri de Pireveze’de medfun olan Refîî’dir, Hiç şüphe yok ki Refn de gezip dolaştığı yerlerde halifeler yetiştirmiştir.
Biz, Hurufîliğin Anadolu’da yayılmasında, Rumeli’ye geçmesinde, Aliyy’- ül-Âlâ’mn değii, Mîr Şerif’in ve Ne-, sîmTnin tesirini görüyoruz; Hurûfîlik, Bektâşîlere ve Bektaşîliğe de bu suretle ve bunlar vâsıtasıyla tesir etmiştir; nitekim hâlâ Nesîmî, Bektâşîlerce kendilerinden sayılmakta, Alevîlerce de yedi büyük ve İlâhî şairin biri tanınmaktadır.
Osmanoğulları ülkesinde Hurûfîlik, XV. yüzyılda saraya kadar nüfuz edecek bir kudret kazanmıştı. Fahreddîn-i Acemî(865 H. 1460), Fâtih’in Hurûfîliğe temâyülünü Vezir Mahmud Paşa’dan (789 H. 1474) duymuş, şeriat adına nüfuzunu kullanarak Hurûfîleri, Edirne’de Üçşerefeli câmiinin müderrisi bulunduğu sırada diri diri yaktırmış». Hâmidî, bu olayı, Mahmud Paşa’ya yazdığı bir kasidede anar. Nişancı Târihi, Kanuni devrinde de Hurûfîlerin, Osmanoğu- ları ülkesinden sürüldüklerini bildirmektedir.
Bütün bu tenkil hareketlerine rağmen X – XI. yüzyıllarda(XVI – XVII) Hurûfîlik, Bektâşiliğin aslî inançlarından biri olmuş, yayılmaya ve bir yandan Bektâşilerden, bir yandan müstakil olarak kendisine mümessiller yetiştirmeye devam etmiştir. Bektâşîlerce ikinci pîr tanınan ve Bektâşî erkânının vâzıı sayılan Balı Sultan (Balım Sultan. 922 H. 1516), bir nefesinde “lstivâ, Seb’al-Mesânî, Muhkemât” gibi Hurûfîlik inançlarından bahsetmektedir. Evvelce de arzettiğimiz gibi Otman Baba, onun kolundan olanlarca kutb tanınan Akyazılı, aynı koldan Yemînî, Muhyiddin Abdal, Hurûfî inançlarını yaymaktadırlar. Mevlevî Yûsuf Sî- neçâk’in kardeşi ve Dîvan şiirinin kudretli bir şâiri olan Yenicevardar’lı Hayreti (941 H. 1534), Muhitî (doğumu. 960 H. 1553), onun halifesi Arşî (970 – 1030 H. 1562 – 1621),.“Miftâh’ul- Gayb” adlı türkçe manzum bir risâ- lesiyle dîvânı olan, ayrıca mensur bir risalesi de bulunan Bektâşîlerce Gül Baba diye anılan Misâlî, Türk edebiyatının en kuvvetli şâirlerinden biri olan Rûhî-i Bağdâdî Rûhî’nin Bağ- dad’da bulunduğu sırada orada defterdarlık hizmetinde bulunan ve Rû- hî tarafından övülen şâir ve müverrih Âlîde(1008 H. 1599) Hurûfidir. Mîr-
alemlik rütbesine kadar yükselen Celâl Bay gibi (982 H. 1574 – 1575) gerçekten de bilgili bir zat bile Hurûfîli- ğe inanmıştı.
Bektâşîlerin X. yüzyılda (XVI) yaşayanlarında Hurûfîlik ilk plandadır ve esas inançtır; onların Abdâl, Kalenderi, yahut Bektâşî oluşları çok geride kalmaktadır ve âdeta Hurûfîliği örten bir perdedir. Son Bektâşîlerde, meselâ Melâmî-Hamzavî kutbu Seyyid Abdülkâdir-i Belhi’ye de (1341 H. 1923) intisâb etmiş olan Mihrâbî İbrahim Baba’da (1338 H. 1919) âdeta bir göreneğe uyuş, bir, bu da var gibi görünüş tarzındadır. Hattâ Neyzen Tevfik bile (1373 H. 1953), “Fazl-ı Yezdan”dan, “Câvidân”ından, “Sî vü dü – otuz iki” den bahsetmiştir.
Mevlevîlikte de Hurûfîliğin tesirleri vardır. Ağa-zâde Mehmed Dede (959 H. 1652 – 1653), Siyâhî Dede (1122 H. 1710), Esrar Dede (1211 H. 1796 – 1797), hattâ Hüseyin Fahred- din Dede (1326 H. 1911) gibi Mevlevi büyüklerinin şiirlerindeki Hurûfîlik temlerinin bu tesiri gösterdiği meydandadır. Ancak Mevlevî ve Melâmîler (Hamzavîler), Hurûfîlikten, bu da bulunsun, bunu da biliyoruz gibi bahsetmişler, Fazl, onlarda hiç bir vakit birinci değil, hattâ geri plâna bile alınmamıştır.
Hurûfî metinlerinin yazıldığı yerlere nazaran Hurûfî faaliyetinin merkezleri, Rumeli’de Arnavutluk ve bilhassa Ergirikasrı, yahut Ergirikesri Mısır’da İskenderiye, Anadolu’da Ak- çahisar ve Osmanlı devletinin merkezi olan İstanbul’dur. Tire’nin de X. asırda (XVI) Hurûfîlik faaliyetine sahne olduğu anlaşılır. Devlet Arşivindeki kayıtlar, X – XII. yüzyıllarda (XVI – XVIII) Filibe, Tatarpazarcığı, Ahyo- lı’da, Anadolu’da Eskişehir ve Sivas bölgelerinde Hurûfîlerin bulunduğunu göstermektedir.”
Son Yorumlar