Değişik hücre organitlerinin kökenini aydınlatmak her zaman kolay değildir. Gerçekten de, hücre bölünmesi sırasında, sürekliliğin kromozomlar tarafından sağlandığı kesindir; bunlar yalnız kendilerine benzer kromozomlardan kaynaklanır.
Mitokondriler ve plastlar bölünmeyle çoğalır; organitlerde çoğalma olaylarında çok önemli rol oynayan dezoksiribonükleik asidin bulunduğu bilindiğine göre, çekirdekten başka organitlerin de az çok özerk bir biçimde mi çoğaldığı ya da tersine, çekirdeğin bütün durumlarda gerekli mi olduğu sorusu akla gelebilir. Her durumda hücre organitlerinin başlıca bölünme ve evrim biçimleri aşağıdaki gibi gerçekleşir.
Ergastoplazmanın kökeni pek bilinmemektedir; kökeninde hücre zarının (en azından belli bir bölümünün) bulunması olasıdır. Ribonükleoprotein tanecikleri, çekirdekten kaynaklanır ama tabakaların yüzeyinde ne biçimde dağıldıkları açıklığa kavuşturulamamıştır.
Golgi aygıtının önceden varolan öğelerin bölünmesinden ya da ergastoplazma sayesinde oluşabileceği düşünülür. Hücre bölünmesi sırasında, mitokondriler birbirini izleyen parçalanmalarla taneciklere ayrılırlar. Sözgelimi, su yosunları gibi bazı bitkilerde, plastların, ancak önceden varolan plastlardan bölünme yoluyla oluştukları sanılır; bu durumda, çekirdek ya da hücre organitlerinden herhangi biri kendi başına sürekli bir soy oluşturur. Üst yapılı bitkilerdeyse, tersine, plastlar, proplast adlı küçük öğelerin yapılanmasından türer; bunlar çift zarlı olan ve içe doğru kıvrımlar göstermeyen küreciklerdir.
Hücre bölünmesi sırasında çok önemli bir organit olan santrozom, çekirdek bölünmesinin başlangıcından az önce bölünür. Normalde bulunan iki santriyolun her biri bir yavru santriyol verir; sonra bir erişkin ve bir yavru santriyol, çekirdeğin öbür kutbuna ulaşmak için yer değiştirirler. Sonuçta iki yavru hücrede, ana hücreninkinden gelen santrozomlar bulunur.
Hücre Bölünmesi
Hücre düzeyinde üreme zorunlu olarak bölünmeyle gerçekleşir. En önemli olaylar çekirdekte olur. Normal gibi görünen bölünme biçimi mitozdur ve birçok türü vardır; ama başlıca olaylar her zaman aynı kalır.
Meyoz, kromozom sayısını yarıya indiren ilk bir bölünmeden ve bunu izleyen olağan bir mitozdan oluşur. Son olarak, çok ender bazı durumlarda, hücreler mitozun normal gidişine uygun olarak değü, amitoz denilen basitleştirilmiş bir biçimde bölünürler. Daha yakın zamanlara kadar amitozlara bağlanan bazı bölünmelerin aslında özel tipte mitozlar olduğu ortaya çıkmıştır.
Bireylerin Üremesi
Bir hücreli canlılarda, her bireyin tek bir hücreden oluştuğu bilinir; çok hücrelilerde durum kuşkusuz aynı değildir, ama bir hücrelilerde bile, bireyin ve hücrenin üremesi kavramları birbirinden ayrılabilir. Gerçekte, birey kavramını sınırlandırmak çok güçtür. Üst yapılı hayvanlarda çarpıcı olmasına karşın, alt yapılı canlılar ve bitkilerde çok daha az belirgindir. Örnek olarak daldırma bir bitkiyi ele alalım. Belli bir uzunlukta toprağa gömülen bir daim ucundan bütün olarak bitkinin önceki gövdesine benzeyen bir dizi sap, yaprak ve çiçekler çıkar; burada, önce belirgin olarak ek biçiminde bir uzantısı olan bir kök, sonra da aynı gelişmeye ulaşabilen ve ayrı yaşamlar sürdürebüen iki bütün gözlendiği için, hangi noktada iki bireyden söz edilebileceği sorulabilir. Sürgünü, sapından koptuğu andan başlayarak bir birey saymak biraz saymacadır. Cinsellik, yaşamın çok özgün yanlarından biridir; hücrenin temel değişikliklerine bağlıdır. Genetiğin bilinen yasalarına uygun olarak değişik yeni bireylerin doğmasını sağlar.
Mitoz Bölünme
Bir hücrenin mitoz bölünmesi, kendini kromozomların çiftleşmesiyle belli eder. Hücrenin öbür orga- nitleri, hücre bölünmesi sırasmda gerçekten de basit çiftleşmeyle çoğalsa- lar bile, bu kromozomların bölünmesi ve iki yavru çekirdeğe dağılımı için geçerli değildir. Mitoz, evreleri önemli hücre içi kromozom biçimleriyle belirlenen bir dizi işleme göre gerçekleşir. Mitozun oluşumu başlıca dört evreye ayrılır.
Mitozun yararı belirgindir: Bu çoğalma biçimi hücreye kendi kendini çiftleme olanağım verir.
Bu hücre çoğalması biçimi, hücrelerin cinsel üremenin yardımı olmaksızın üredikleri ya da çoğaldıkları bütün durumlarda geçerlidir.
Son Yorumlar