Farklılaşma özel niteliklerin edinilmesidir. Farklı dokuları oluşturan hücreler de farklıdır; bununla birlikte, tümü de tek bir hücreden gelir. Tek bir hücre düzeyinde, bu farklılaşma kendini genellikle morfoloji değişiklikleri ve özel bir davranışın yerleşmesiyle belli eder. Bir yönde farklılaşma en sık olarak hücrenin sahip olduğu öbür olanakların sınırlanmasıyla birlikte gider.
Bir Hücreli Canlılarda Farklılaşma
Bir hücreli canlılar sayıca çok oldukları kadar da çeşitlidirler. Bunlarda birçok farklılaşma bilinir, ama daha önce de söylediğimiz gibi, farklılaşma olarak, gerçekte ilkel tipe uyan farklılaşma kabul edilebilir; Sözgelimi yer değiştirme, sitoplazmanın amipsi denilen hareketleriyle çeşitli biçimlerde olabilir. Buna karşılık, öbür cinslerde, hücrenin dış biçimi nispeten sabit kalır ve özel organitler olan kirpik ya da kamçılar gelişir. Suda yaşayan çeşitli cinslerde (dinoflagellatalarm kanatları, diyatomelerin uzun iğneleri, süicoflagellata ya da güneş hayvancıklarının karmaşık biçimleri) suda kalabilme yeteneğini artıran farklılaşmalar bilinir.
Çok Hücreli Canlılarda Farklılaşma
Farklılaşma kendini burada çok açık seçik olarak belli eder: Genellikle aynı bireyde birçok hücre cinsine rastlanır. Aynı biçimde farklılaşmış hücre topluluklarına doku adı verilir. Bunların her biri farklılaşmamış hücrelerin çoğalması ve farklılaşmasıyla ortaya çıkarlar; aralarından ön sırada yer alanlarsa kaynaşmaları yumurtanın ortaya çıkmasına neden olan gametlerdir. Bu gametlerin kendi içlerinde de belirgin bir farklılaşma gözlenir. Erkek ve dişi gametlerde çekirdek içeriği aşağı yukarı aynı kalsa bile, birincilerinin hareket aygıtı ve enzimsel donanımı olağanüstü biçimde gelişip, sitoplazmaları en aza inerken, dişi gametler hareketsiz kalır ve gelişmenin ilk evrelerini destekleyecek depo maddelerini toplarlar.
Farklılaşmama ve Farklılaşmanın Yitimi
Karmaşık organizmalarda, erişkin olsa büe, yalnız farklılaşmış hücreler bulunmaz. Üst yapılı bitkilerde, sürekli olarak .bireyin aralıksız büyümesini sağlayan, farklılaşmamış hücre bölgeleri kalır. Bu hücreler daha sonra çeşitli dokuların oluşumunu sağlar. Hayvanlarda da, farklılaşmadan kalan ve yerine göre farklılaşabilen hücreler bilinir. Bazıları neoblast, bazıları histiosit (doku hücresi) adını alır. Buna karşılık, sürekli yenilenen dokulardaki (kan ve sperma yapıcı dokular, vb.) ana hücreler, farklılaşmamış olarak kabul edilemez; bunlar çok büyük bir bölünme yeteneği olan, ama farklılaşmış bir soya bağlı hücrelerdir.
Farklılaşma yitimi, farklılaşmış bir hücrenin farklılaşmamış duruma geri dönmesidir. Bu olay uzun tartışmalara konu olmuştur. Bazı durumlarda (nedbeleşme, kanserleşme) olası gibi görünmektedir.
Farklılaşma Sebepleri
Hücre farklılaşmasının düzenlenmesiyle ilgili birkaç yasa ve farklılaşmanın temel nedenleriyle ilgili olarak aşağı yukarı hiçbir şey bilinmez. Hücrenin farklı oluşturucularının üstlendiği görevi belirlemek amacıyla çeşitli deneyler yapılarak, daha önceden çekirdeği alman yumurtalara farklılaşmış hücrelerin çekirdekleri ekildi. Bu deneyler, çekirdeğin alındığı hücre ne kadar yakın bir zamanda farklılaşmışsa o kadar başardı olmuştur. Art arda ekimler, çekirdeğin özelliklerini uzun süre koruyabildiğini göstermiştir, ama bu farklılaşma etmeninin sitoplazmada bulunduğu yadsınamaz biçimde kanıtlanamaz. Öte yandan, bir cinsin çekirdeklerinin, bir başka cinsin çekirdekleri çıkarılmış hücrelerine ekilmesi, çekirdeklerin sürekli yönlendirici bir görevi olduğunu göstermiştir.
Son Yorumlar