Japon adalarının en büyüğü (Hondo da denir). 1988’de bir denizaltı demiryoluyla Hokkaido’ya bağlanmıştır. Batıda Japon denizi, doğuda Büyük Okyanus’la çevrilidir; kuzeyde Tsugaru boğazıyla Hokkaido’dan, güneybatıda Şimonoseki boğazıyla Kyuşu’dan, güneyde içdeniz ve Kü boğazıyla Şikoku’dan ayrılır. 230.766 km2’lik yüzölçümü üstünde 96.687.000 (1992) kişi yaşar.
Honşu Coğrafyası
Japon denizine doğru kıvrılarak Fuji Yama kütlesinde (3.776 m) birleşen iki dağ yayı yüzey şekillerinin yönünü belirler. Bu iki yayın henüz tümüyle kaynaşmamış olması, Honşu adasında yer sarsıntılarının ve yanardağ patlamalarının sıklığını açıklar. Yüzey şekillerinin karmaşıklığı dört bölge halinde, bir bölünmeye yol açar: Kuzeyden güneye Tohoku; Kanto bölgesi, merkez ve Hokuriku havzaları; Tokai; Kansay ve Çugoku bölgesi.
Tohoku, çöküntü ovalarından oluşan kesintili iki koridorla ayrılmış, enlemesine üç dağ şeridi (kuzeydoğuda billursu Kitakami ve güneydoğuda Abukuma dağları ile ortada Üçüncü Zaman’dan kalma son derece volkanik Ovu dağları ve batıda kopuk Uetsu dağ zinciri) boyunca yayılır. Kıyılar birbirinden çok farklı görüntüler sunar: Japon denizi kıyıları, yüksek kumul şeritleriyle çevrilidir; Büyük Okyanus kıyılarındaysa kuzey ve güneyde taraçalar biçiminde kıyı ovaları (yükseltilmiş kesimler) ile ortada derin ırmak ağızları (sular altında kalan kesim) yer alır.
Kanto bölgesinde, tektonik yükseltiler merkez ve Hokuriku havzalarından kuzeye doğru bir yay çizer. Bu harekete batıda “Japon Alpleri” adı verilen, etkin yanardağların yer aldığı ve vadilerle oyulmuş, 3.000 m’ den fazla yükseklikteki kütle ve sıradağlar bütünü eklenir.
Bu dağlar çok sayıda yanardağın (Hakone, Fuji, Yatsutagate, Takeyama, Asama) yükseldiği güney- kuzey doğrultusundaki geniş bir fayla (Fossa Magna’nın batı kenarı) birdenbire kesilir. Çok sayıda göle rastlanmakla birlikte, havza sayısı yalnızca beştir. Doğuda okyanusa açılan geniş Kanto ovası (Tokyo bölgesi) uzanır. Alüvyonlu taraçalar bu bölgenin üçte ikisini kaplar. Batı kıyısıysa, kesintili alüvyon ovalarından oluşan dar bir kordon halindedir. Tokai (Nagoya bölgesi), japon Alpleri’nden başlar. Uzunlamasına tektonik kıvrımlar dağlık yükseltiler halinde uzanır ve bir dizi küçük ova meydana getirir.
Kii yarımadası, ortasındaki bir parçalanmayla Kansay ve Çugoku’nun öteki bölümlerinden ayrılır. Bu hattın güneyinde yüksek dağlar boy verirken, kuzeyde (iç kesim) fay çizgileri ve Kansay’daki dört Pliyosen çöküntüyle (Biva, Kyoto, Nara, Osaka gölleri) Çugoku vadileri uzanır. Ortalama yükselti 800 m’dir ve hiçbir yerde 0 400 m’yi geçmez.
Honşu Adası İklimi
Adanın tümünde geçerli tek bir iklimden söz edilemez. Tohoku ılıman bir iklimden yararlanır. Batı kıyılarında bol karlı, doğu kıyılarından daha yağışlı bir iklim hüküm sürer. Yaz mevsiminde Oyaşiyo akıntısı Büyük Okyanus kıyılarını etkiler (soğuk rüzgârlar ve sisler). Yamaçlar yapraklarını dökmeyen ağaçlardan oluşan bir ormanla kaplıdır. Hokoriku yaz musonlarının etkisindedir ve burası Japonya’nın en çok yağış alan bölgelerinden biridir. Kanto çok daha az yağış alır ve ortadaki çukur alanlar ülkenin en kurak bölgelerindendir. Yüksekliği az olan her yerde yazlar sıcaktır; yaz başında ve bitiminde en fazla, kışlarıysa en az yağışla bir astropikal iklimden bile söz edilebilir.
Honşu’nun güneyinde, daha yumuşak bir kış mevsimiyle aynı iklime raslanır. Oyaşiyo akıntısının Honşu’nun kuzeydoğusunu soğutmasına karşılık, Kuroşiyo akıntısının ılık suları batı kıyısının iklimini yumuşatır.
Honşu Nüfusu
Nüfus üç büyük merkezde dağılır: Hokuriku, havzalar ve Kanto bölgesi (Japonya yüzölçümünün l/5’i) ülke nüfusunun 1/3’ini barındırır; Tokai genişliği ve nüfus yoğunluğuyla Belçika’ya benzetilebilir. 27.000 m2 yüzölçümüne sahip Kansay’da 15.000.000’u aşkın insan yaşar. Tohoku’nun nüfusuysa Japonya’nın geri kalan kesimlerinden yaklaşık iki kat daha azdır.
Honşu Adası Ekonomisi
Honşu’nun her yerinde pirinç ekimi yapılır, ama 38° paralelinin kuzeyindeki sert kış Tohoku’da ancak tek bir ürün alınmasına yol açar. Pirinç dışında, en çok arpa, buğday, fasulye türleri, soya, darı ile güneyde tatlı patates, çay (Kyoto çayı daha beğenilir) elde edilir. Bu arada meyveciliği (elma, üzüm, şeftali, mandalina) ve doğal olarak, özellikle merkezdeki çukur bölgelerle Tokai’de yapılan dutçuluğu saymak gerekir. Ormanlardan elde edilen keresteler, odun kömürü yapılmak üzere îvate’de işletilir. Kamış ekimi daha çok Sanyo kıyısında yapılır. Büyükbaş hayvancılık Tohoku’da gelişmektedir, ayrıca, Güney Honşu’da da önemlidir (süt ve et).
Tohoku hammadde kaynaklarına (joban’da kömür, hidrolik enerji, Akita’da petrol, Akita ve İvate’de bakır, demir, kurşun) sahip olmakla birlikte, sanayi, küçük sanayi ve gıda sanayisiyle sınırlı kalmıştır. Japon Alpleri’nden elde edilen hidroelektrikten kaynaklanan çok etkin elektro- kimya ve elektrometalürji sanayilerinin ve Niigata’daki doğal gazdan kaynaklanan bir kimya sanayisinin bulunduğu merkezdeki havzalarla Kanto bölgesi büyük bir çelişki içindedir. Doğu kıyısında çeşitli mekanik sanayi kolları yoğunlaşmıştır. Tokai’ nin en ileri olduğu dal dokumadır:
İpek, pamuk, keten, sentetik dokuma (Gifu, Nagoya). Güneydeki büyük sanayi bölgesi Kansay’dadır. Kyoto, Osaka, Kobe, Japonya’nın ikinci merkezini oluştururlar ve gelişmeye olan gereksinimleriyle, gelecekte, iç deniz kıyılarının, Nara ve Biva gölü havzalarının kalkınmasını sağlayacaktır.
Son Yorumlar