Yüzölçümü | :112 000 km2 |
Nüfusu | :4 949 000 (1992) |
Nüfus | |
yoğunluğu | :Km2’ye 44,1 kişi |
Başkenti | :TegucigaIpa |
(579 400 nüf.;lî | |
Dili | rlspanyolca |
Dini | :KatoIik |
Para birimi | :Lempira |
Orta Amerika’da ülke.
Kuzeyde Antil denizi, güneydoğuda Nikaragua, güneyde El Salvador, batıda Guatemala’yla çevrilidir. Ayrıca güneyde Büyük Okyanus’a açılan bir kıyısı vardır.
Honduras Coğrafyası
Büyük bir bölümü, dağlık olan Honduras’ta yükselti, toprakların % 70’inde 300 m’den, % 55’indeyse 600 m’den fazladır. Ülke, Büyük Okyanus kesiminde yalnızca dar bir geçitle Fonseca körfezine açılır. Buna karşılık alçak ve yakın zamana kadar pek kalabalık olmayan bir kıyı şeridiyle Antil denizine geniş bir biçimde açılır. Kuzeyden güneye doğru yüksek Comayagua havzasıyla Karayip bölgesinden (Ulua ırmağı ve Chamelecon) Büyük Okyanus cephesine (Fonseca körezi) ulaşan ve Honduras çöküntüsü diye adlandırılan yapısal bir çöküntü alanıyla bölünmüştür.
Honduras’ın iç kesimindeki dağlar ve havzalar, sömürge geleneğine bağlı kalmıştır. Sıcak ve kurak iklimleri, savana görünümü almış seyrek ormanlardan oluşan bitki örtüsüyle, bu havzalar eskiden yaygın hayvancılığa çok elverişliydi. Bu yüzden söz konusu bölgeler, özellikle de İspanyol fatihlerin ilgisini çeken maden yataklarına yakın yerler, sömürge döneminde nüfusun yoğunlaştığı bellibaşlı merkezler haline geldi.
Honduras Tarihi
1523’te ülkeyi fethe başlayan İspanyollar, Mosquitoslarm direnmesiyle karşılaştılar. 1525-1526’da fethi yeniden düzenleyen Cortes’in bir seferinden sonra 1537’de Comayagua kuruldu ve uzun süre başkent olarak kaldı. Yoksul ve ıssız olan bölgede daha çok yaygın hayvancılık yapıldı. İspanyol yönetiminden uzakta kalan kıyı kesimleri eski önemlerini yitirdiler. İspanya, Meksika ve “Yeni İspanya”dan vazgeçince kısa süren bir Orta Amerika Federasyonu oluşturuldu (1823-1842); daha sonra bunun yerini parlamenter bir cumhuriyet aldı. Honduras 1842-1844 arasında El Salvador ve Nikaragua’yla birlikte bir konfederasyon kurdu ve komşu ülkelerin toprak isteklerini karşılamak zorunda kaldı. Gerçekte XIX. yy’ın ilk yarısında, kıyının büyük bir bölümü devletin denetiminden çıktı ve İngiltere, kuzeyde Belize’yi ve Honduras burnundan Nikaragua’ya kadar Mosquitos Krallığı’nı denetim altına aldı. Eyaletlerdeki İspanyol yöneticiler muhafazakârların kalesi durumundaki Comoyagua’dan liberal kent Tefucigalpa’ya taşınmış olan (1880) aşkente, aralıklı olarak yürüdüler.
Orta Amerika’nın en önemli muz ekili tarım işletmelerini elinde bulunduran Honduras, 1900’den başlayarak United Fruit Company ve öbürALB.D. şirketlerinin etkisi altında kaldı. Bu şirketler, Tiburcio Carias Andino’nun diktatörlüğünü (1932-1948), daha sonra Juan Manuel Galvez’in başkanlığını (1949-1954) desteklediler. 1954’te GuatemalalI sürgünler, Honduras’ı Arbenz Guzman rejimine karşı çıkmak için üs olarak kullandılar ve burada | muz işçileri ilk olarak genel bir grev yaptılar.
Üç yillık bir kargaşa döneminden sonra, 1957’de liberal Ramon Villeda Morales başkan seçildi ve toprak reformu uygulamaya girişti; ama 1963’te albay Osvaldo Lopez Arellano tarafından görevden alındı. Arellano, 1965’te muhafazakârların adayı olarak başkan seçildi. Genel seçimle altı yıl için işbaşına gelen bir başkan ile tek meclisli bir Kongre’den oluşan başkanlık rejimi kuruldu. Başkan, 1968’de kuzeydeki işçi grevlerine ve başkentteki öğrenci gösterilerine karşı koymak zorunda kaldı ve sıkıyönetim ilan edildi. 1969’da El Salvador ileHondurasarasındaki sürtüşme, bu iki ülke arasında yapılan bir maç sonrasında “futbol savaşı ”na neden oldu. Ülkeye yasadışı yollardan yararlanarak yerleşmiş olan 300.000 Salvadorludan 7.000’i sınır dışı edildi. Bu arada Salvador ordusunun Honduras’ı işgali durduruldu. 1970’te birtakım yeni olaylardan sonra, iki ülke arasında silahsızlandırılmış bir bölge oluşturuldu. 1971’de kadınların ilk olarak oy kullandıkları seçimlerde sol kanat çekimser kaldı ve Ulusal Parti’nin adayı Ramon Cniz başkan seçildi ve Orta Amerika Ortak Pazan’ndan ayrıldı. Siyasal dengesizliğin hep sürüp gittiği ülkede, Lopez Arellano, 1972’de başkan Cruz’u devirdi; daha sonra kendisi de albay Juan Melgar Castro tarafından 1975’te gerçekleştirilen bir darbeyle görevden uzaklaştırıldı. Yönetimi 1978’de albay Paz Garcia’nın komutasındaki askerî bir cunta aldı. 1980 Nisanında, Kurucu Meclis seçiminde, liberaller Ulusal Parti’nin muhafazakârlarına karşı üstünlük sağladılar ve 29 Kasım 1981’deki genel seçimler ile başkanlık seçimlerinde de üstünlüklerini korudular: Adayları Roberto Suazo Cordova Ocak 1982’de cumhurbaşkanı seçildi. 1985’te gene Liberal Parti’den Jose Simon Azcona’nın cumhurbaşkanlığına seçildiği ülkede, 1988’de ordu ile Nikaragua’daki San- dinocular arasında şiddetli bir sınır çatışması oldu ve ülkeye 3 000’i aşkın A.B.D’li asker geldi. 1989’da muhalefetteki Ulusal Parti adayı Rafael Leonardo Colegas’ın cumhurbaşkanlığına seçilmesiyle, sınır çatışmaları önemli ölçüde azaldı. Bu arada Salvador’la sınır anlaşmazlığı da, Lahey Adalet Divanı’nın verdiği karardan sonra önemli ölçüde düzeldi.
Honduras Nüfusu
Honduras nüfusunun aşağı yukarı % 70’ini Amerika Kızılderilileriyle beyazların karışımından doğan melezler oluşturur. Geri kalanlarsa zenciler, beyazlar ve bunların evlenmesinden doğan melezlerdir.
Ülkenin doğusundaki üç eyalet (Co- lon, Olancho ve Gracias a Dios) oldukça ıssızdır; toplam yüzölçümün % 44,5’ini kaplayan bu kesim nüfusun ancak % 8,3’ünü barındırır. Buna karşılık, batıda etkin birer merkez olan Karayip ovaları, nüfus bakımından da oldukça yoğundur. Bu kesim Honduras nüfusunun dörtte birinden fazlasını kapsar.
Honduras Ekonomisi
United Fruit Company ve Standard Fruit Company tarafından geliştirilmiş muz ekili büyük tarım işletmeleri, dışsatımın % 30-40’ını sağlar. Muz üretimi (1.050.000 t; 1992), tek başına, tarım ve hayvancılık gelirinin yaklaşık üçte birine yakınını karşılar. Batı bölgesinin etkinliği, ülkenin ikinci büyük kenti ve en önemli sanayi merkezi olan San Pedro Sula’nın canlılığıyla kendini gösterir.
Kent bir demiryoluyla başlıca liman Puerto Cortes’e bağlanmıştır. Tela ve La Ceiba, yalnızca muz taşımacılığında kullanılan limanlardır.
Tarım, iş etkinliklerinin üçte ikisini oluşturur ve dışsatımın % 90’mı sağlar. Kahve (Chamelecon ve özellikle Ulua’dan) en değerli dışsatım ürünüdür; onu muz, kereste, hayvancilık ürünleri, pamuk ve şeker izler. Honduras’ın elverişsiz durumlarından biri ulaşım yollarının yetersizliğidir: Ülkede 18.629 km’lik karayolu (1991), 1.000km’lik demiryolu vardır. Honduras’ın azgelişmişliği, sanayinin yetersizliğinden kaynaklanır.
Son Yorumlar