Hollanda Nüfusu
Hollanda, Batı Avrupa’nın nüfus artışı (yılda % 0,5; 1992) ve nüfus yoğunluğu (bazı kentlerde km2’ye 952 ’yi bulur; 1990) en yüksek ülkelerinden biridir. Nüfus hızla artarak 50 yılda iki katma çıkmıştır; dağılımıysa son derece dengesizdir: HollandalIların yarısı, toprakların beşte biri üstünde, Kuzey ve Güney Hollanda bölgesinde, Utrecht eyaletinde (ortalama nüfus yoğunluğu km2’ye 850 kişiyi bulur) yaşarken, ülkenin geri kalan kesimlerinde nüfus yoğunluğu km2’ye 143 (Drenthe) ile 311 (Gelder- land) kişi arasında değişir. Ülkenin ileri ölçüde sanayileşmiş ve kentleşmiş olan batı kesimine, geri kalan kesimlerinden şiddetli bir akın vardır. Hollanda halkı, ister Amsterdam, Rotterdam, La Haye ve Utrecht’i içine alan geniş kentleşme çevresi Randstad Hollandda, isteri tek tek merkezlerde (Groningen, Enschede, Eind- hoven) yaşasın, çoğunlukla kentli (% 88,3; 1991) bir halktır.
Hollanda Ekonomisi
Hollanda’nın balık bakımından zengin bir denizin kıyısında bulunması ve Ren ırmağı halicinin burada yer alması, ülkenin Avrupa ile dünyanın geri kalan bölgeleri arasında oynadığı köprü rolünü açıklar. Ama, bu rolün getireceği tehlikeleri fark eden ve tarımsal gelişmenin sınırlı olduğunun bilincine varan Hollanda, 1945’ten beri bir sanayi ülkesi haline de geldi; nüfus patlaması da bu dönüşümü hızlandırdı.
TARIM. Hollanda, tümüyle dışarıya bağımlı olmamak için güney ve doğudaki sürülmemiş arazinin azalması ya da polderleştirme yoluyla yararlanılabilir toprakların gözle görülür biçimde artmasıyla, öncü nitelikte akılcı bir tarım geliştirmiştir. Toprağın, özellikle de polderlerdeki toprakların pahalı olması, yüksek verim alman yoğun tarımı zorunlu kılmıştır; bu nedenle üretim, toprağın ve iklimin en küçük farklılıklarına uydurulmuş durumdadır. Topraklar pek zengin değildir; hayvan yemi olarak ot ve saman değil de yurt dışından alman besin maddeleri kullanılır. Genellikle seralarda yapılan sebzecilik ve çiçekçilik alanında bol gübre kullanılır. Verim çok yüksektir (buğdayda hektar başına 50 kental). Büyükbaş hayvancılık, önemli bölümü dışarıya satılan tereyağ ve peynir yapımında kullanılan süt üretimine (1991’de 11,2 Mt) yönelmiştir. Sebze, meyve ve çiçek dışsatımı, ülkeye önemli gelir sağlar ve özellikleriyle Akdeniz ürünleriyle boy ölçüşür.
SANAYİ. Genelde köklü bir geçmişi olmayan sanayi, nüfus artışına karşın tam bir işgücü istihdamına olanak vermiştir. 1939’da sanayi üretimi, HollandalIların XVII. yy’dan bu yana usta sayıldıkları bir sanat olan gemi yapımcılığı, halat ve yelken yapımıyla, daha yakın tarihlerde başlatılmış olan Limburg kömürünün işletilmesi ve besin sanayisiyle (süt ve tropikal ürünler) katışıklı ulusal gelirin ancak üçte birini sağlarken, elmas yontuculuğu Amsterdam’a büyük ün sağlıyordu.
1945’ten başlayarak, kolay ve masrafsız ilişkilerle bol ve çeşitli iş gücü varlığı, sanayinin yeni temeller üstünde gelişmesine olanak verdi.
Uzmanlık gerektiren sanayi kollarına (Eindhoven’de elektrik ve elektronik malzemesi alanında uzmanlaşmış Philips şirketi) daha ağırlık verilmekle birlikte, ülkede, düşüş gösteren kömür üretiminin yanı sıra, az miktarda petrol ve doğal gaz dışında hammadde yokluğuna karşın, temel sanayiler de bir yana bırakılmamıştır. Ağır sanayide dışardan getirilen ürünler işlenir (Rotterdam yakınında Pemis ve Europoort rafinerileri; İjmuiden ve Europoort’ta demirçelik, Amhem’de Endonezya kalayları). Kapılarını yabancı şirketlere açan Hollanda, imalat sanayisinde çok büyük gelişme göstermiştir. 1945-1955 yılları arasında çok sanayileşmeyen ve nüfusu az olan Kuzey ve Doğu bölgeleri Ue Güney ve Batı bölgeleri arasındaki ayrılıklar artmış, hükümet bu duruma bir çözüm getirebilmek ve yeşil alanları korumak için bir toprak düzenlemesi öngörmüş, izlenen siyaset, özellikle Gröningen’deki doğal gazın işletilmesinden ve ülkeyi ikiye ayıran Zuiderzee’nin polderleştirilmesi çalışmasının tamamlanmasından sonra olumlu sonuçlar vermiştir. 1990 başlarında Philips şirketinin büyük bir darboğaza girmesi ve Körfez bunalımı nedeniyle iktisadi gelişmenin frenlenmesine karşın, özellikle doğal gaz üretimindeki artış (1992’de 73 milyar m3) sayesinde Hollanda, sanayileşmiş ülkeler arasında iktisadi durumu en iyi olanlardan biri olma konumunu korumuştur.
Hollanda Ulaşım Yolları Ve Ticaret
Avrupa’da en yoğun deniz ulaşım ağı Hollanda’da bulunur (22 000’den fazla teknenin çalıştığı 5 343 km boyunca uzanan kanallar ve kanallar açılmış akarsular); Ren ve Maaş başlıca ulaşım yollarıdır. Rotterdam, Amsterdam, Vlissingen gibi deniz limanları, Hoek van Holland gibi yolcu gemilerine açık ulaşım merkezleri, Ijmuiden gibi balıkçılık (daha çok ringa) limanları önemlidir. 115 413 km’lik (1991) karayolu ağında otoyolların uzunluğu 1 423 jkm’dir. 3 148 km’lik (demiryolu ağı üstünde elektrikli ya da dizelli trenler çalışır. Amsterdam’daki Schiphol havalimanı Avrupa’nın önemli bir kavşak noktasıdır.
Hollanda iktisadının başarısı ticaretle açıklanır. XVII. yy’da Birleşik Eya- letler’in dünyada önemli bir yeri vardı (Doğu Hindistan Şirketi’nin [1602] ve Amsterdam Bankası’nın kurulması [16091). XVIII. yy’da ve XIX. yy. başlarında Londra, yalnızca ticaret ve hizmet iktisadına yönelen Hollanda limanlarını geride bıraktı. XIX. yy. sonunda sömürge ticaretinin gelişmesi ve genellikle de Ruhr havzasının parlaması, Amsterdam ve Rotter- dam’ın zenginleşmesini sağladı. 1929 iktisadi bunalımı, Hitler Almanyası’nın baskısı, savaşın getirdiği yıkımlar ve sömürgelerin elden çıkması, 1950’ye kadar süregelen güç bir durum yarattı. Rotterdam’ın yeniden kurulması, iktisatta Almanya’nın yeniden doğuşu ve Ortak Pazar sayesinde Hollanda, Avrupa’daki yerini aldı. Rotterdam, sürekli düzenlemeler sonunda dünyada birinci liman haline geldi; 100 000 tonilatoluk gemilerin girebileceği bir kanalla îjmuiden’e bağlanan Amsterdam da bir kenara itilmedi; çünkü iki limanın gördüğü iş birbirini tamamlıyordu. Günümüzde ticaret dengesindeki çok hafif açık, deniz filosunun hizmetleri ve yatırımlardan elde edilen kârla fazlasıyla kapanmaktadır. Dışardan alınanlar arasında hammaddeler ve enerji kaynaklan, dışsatımdaysa besin ürünleri, taşıtlar ve makineler, işlenmiş ürünler, kimyasal ürünler, doğal gaz, vb. sayılabilir. Hollanda’nın ticaret yaptığı başlıca ülkeler Almanya, Belçika-Lüksemburg, Fransa ve İngiltere’dir.
Son Yorumlar