Dağların yüksekliklerini, göl ve denizlerin derinliklerini öğrenmek için haritalar birer kaynak mıdır? Yurdumuzdaki önemli dağ, ova, göl ve akarsuların özelliklerini, haritalardan öğrenebilir miyiz? Yandaki (Aşağıdaki) Türkiye fiziki haritasını inceleyerek bu soruları cevaplayınız.
Göl ve denizlerin derinliğinin ne kadar olduğunu, dağların yüksekliğinin ne kadar olduğunu fiziki haritalardan öğrenebiliriz. Fiziki haritalar bizim için birer kaynaktır. Yurdumuzdaki dağların yüksekliğini, göllerin ne kadar derin olduğunu kapladığı alanı, akarsuların uzunluklarını, ovaların ne kadar geniş olduğunu ve rakımının ne olduğunu fiziki haritaların renklerinden ve sembollerinden öğrenebiliriz.
Haritaların alt kenarında, sembollerle birlikte bazı yazılar yer alır. Bu bilgiler ne amaçla konulmuş olabilir? Ne gibi kolaylıklar sağlar?
Haritaların sağ alt kenarlarında aşağıdaki resimdeki semboller bulunmaktadır. bunların dışında kullanım alanına göre farklı olan haritalarda farklı semboller de olabilmektedir. Resimde sırasıyla yukarıdan aşağıya bakacak olursak; Çizgi ölçek ve kesir ölçek vardır. Bunlarla harita üzerinde gerçek uzunlukları hesaplayabiliriz. Yol işaretleri vardır. Otoyol, otoyol inşa, çok şeritli karayolu, karayolu, nehir, liman, havayolu, ülke sınırları, şehir sınırları, renkli yükseklik kademeleri sembolleri bulunur.
Bu semboller yardımıyla haritayı okuyabilir, haritadan faydalanabiliriz. Harita da yükseltiyi en iyi ifade edilebilme yöntemi renklerdir. Renklerin tonları yüksekliği ifade etmektedir. Sağladığı kolaylık budur.
Seyahate çıktığınızda hangi haritalara ihtiyaç duyarsınız? Bu haritalar size ne gibi kolaylıklar sağlar?
Seyahate çıktığımızda ulaşım için hazırlanmış yolları gösteren ulaşım haritaları kullanırız. Bu haritalar sayesinde yönümüzü belirleriz. Nerede olduğumuzu tespit eder. Gideceğimiz yere bu haritaları takip ederek gidebiliriz. günümüzde navigasyon aletleri de bu haritaları kullanmaktadır.
Son Yorumlar