Hal değişimi sırasında tanecikler arasındaki boşluk ve hareketlilikte ne gibi değişiklikler

Hal değişimi sırasında tanecikler arasındaki boşluk ve hareketlilikte ne gibi değişikliklerin olduğunu örneklerle açıklayınız.

hal değişimi

Çevremizdeki birçok aynı maddenin farklı özelliklerde olabileceğini de fark etmişsinizdir. Örneğin, buz, su ve su buharı aynı maddedir. Bunlar aynı tür taneciklerden oluşmalarına rağmen fziksel özellikleri farklıdır. Bir maddenin farklı fziksel özelliklerde olması maddenin tanecikli ve boşluklu yapısının değişmesinden kaynaklanmaktadır.

Tüm maddeler çok küçük taneciklerden oluşmuştur. Resimdeki boyaların suyun her tarafına hızlıca dağılmaları boyaların çok küçük taneciklerden oluştuğunu göstermektedir. Çok fazla tanecik bir araya geldiğinde tanecikler
arasında az veya çok boşluklar oluşur. Bir maddenin tanecikleri arasındaki boşlukların miktarı maddenin hangi halde olduğunu belirler.

Maddelerin tanecikleri hareketlidir. Maddelerin tanecikleri maddenin haline bağlı olarak farklı hızlarda değişik hareketler yaparlar. Maddelerin tanecikleri titreşim, dönme ve öteleme hareket yapabilirler. Yaptkları bu harekete bağlı olarak maddeler farklı hallerde bulunur.

Katı bir madde olan buz ısı aldığında taneciklerinin hareketliliği artar. Buz 0°C sıcaklıkta erimeye başlar. Madde hal değiştirip sıvılaştığında tanecikleri arasındaki boşluk artar. Suya ısı verilmeye devam ettiğinde ise su buharı hâline dönüşür. Gaz haline geçen maddenin tanecikleri arasındaki boşluk daha da artmış olur.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.