Hal değişimi sırasında maddenin sıcaklığı niçin değişmez? Normal koşullarda doğada katı, sıvı ve gaz halde bulunan maddelere ısı vererek ya da maddelerden ısı alarak fiziksel hallerini değiştirebiliriz. Biliyorsunuz ki maddenin en düzenli hali katıdır. Katı maddeyi oluşturan moleküller arasındaki bağların sıvı ve gazlara göre daha sağlamdır.
Katı maddeyi eritmek ve buharlaştırmak için maddeyi oluşturan moleküller arasındaki bağların koparılması gerekir. Bunun için de maddeye ısı verilmelidir. Isınan maddede bulunan tanecikler hız kazanacak ve tanecikler arasındaki mesafe artacaktır. Bunun sonucunda ısı almaya devam eden maddenin moleküller arasındaki bağları kopararak önce sıvı daha sonra da gaz haline geçecektir.
Erime ve buharlaşmada moleküller arasındaki bağların koparılması için dışarıdan enerji almak gerekiyorsa donma ve yoğuşmada moleküller arasındaki yakınlaşma ve bağ oluşması için de dışarı enerji verilmesi gerekir. Bu nedenle donma ve yoğuşmada ısı açığa çıkar.
Hal değişimi sırasında alınan yada verilen ısı hal değişimine kullanılır. Bu yüzden hal değişimi olurken maddenin sıcaklığı değişmez.
Son Yorumlar