Haçlı Seferleri sırasında farklı yolların takip edilmesinin nedenleri neler olabilir? Biraz haçlı sefeleri hakkında bilgi verelim; Türk ilerleyişi karşısında zor durumda kalan Bizans imparatoru, 1094 yılında papaya başvurarak yardım istedi. Bunun üzerine papa, Avrupa ülkelerine çağrı yaparak topladığı büyük bir Haçlı ordusunu Anadolu’ya gönderdi (1096). Haçlıların tek amacı Türkleri Anadolu’dan çıkararak Bizans’a yardım etmek değildi. Onlar ayrıca kutsal saydıkları Kudüs’ü Müslümanlardan almak ve Doğu ülkelerinin zenginliklerini ele geçirmek istiyorlardı. Haçlı Seferleri 1096-1270 yılları arasında gerçekleşmiştir. Bu süre içinde sekiz büyük Haçlı Seferi düzenlenmiştir. Bunlardan ilk dört tanesi doğrudan doğruya Türkiye Selçuklu Devleti’ni etkilemiştir.
Haçlı seferlerinde, amaç Kudüs’e ulaşmak olmuştur. Bu amacın yanında her seferinde başka amaçlar da edinmişlerdir. Kudüs’e ulaşırken Türkleri Anadolu’dan atmak, Ortodoks Bizans’ı kuşatmak gibi, İlk Haçlı Seferleri Avrupa ve Anadolu üzerinden yapılmıştır. Türkler bunlarla çok iyi mücadele etmiş, geri püskürtmüş bozguna uğratmışlardır. İlk Haçlı sefelerindeki askerler Anadolu’da erimiştir. Anadoludan Türkleri atamayacaklarını anlayınca, Türkler tarafından büyük kayıplar verdiklerinden sonraki seferleri deniz yolu ile yapmışlardır.
Diğer bir sebep de Avrupa’nın farklı yerlerinden orduların toplanması, kuzeyden toplanan ordular Avrupa ve Anadolu üzerinden güneyden toplan ordular deniz yolu ile Kudüs’e ulaşmaya çalışmışlardır.
Son Yorumlar