KOMPOZİSYON YAZIYORUZ
“Güven duygusunun insan ilişkilerindeki yeri” konulu kısa bir yazı yazınız. İnsan ilişkileri sağlam bir zemine oturtulmak istendiğinde güven problemi kendisini gösterir. İnsan ilişkileri eğer bir güven zemininde gerçekleşiyorsa, ilişkinin tarafları arasında karşılıklı anlayış, birbirlerini destekleme, yardımseverlik vb. kendisini gösterecektir. Ancak bu zeminden yoksunluk ise beraberinde, çıkarcılık, egoizm, ikiyüzlülük gibi ilişkileri son derece olumsuz etkileyen bir durum ortaya çıkaracaktır.
Güven, diğer insanların hareketleri ve niyetleri hakkında istenilen beklentiler olarak tanımlanabilir. Bu tanımdan hareket edildiğinde güven ile ilgili konular, kişisel risk alma davranışı, işbirliği, azalan sosyal karmaşıklık, sosyal sermaye, düzen vb. olarak gerçekleşir.
Güven bir kez temin edildikten sonra ilişkideki riskin algılanmasını azaltır. Luhmann’a göre güven enformasyon karmaşasını azaltır ve bir iş için algılanan riski azaltır.
Güven nasıl hiçbir zaman bir çırpıda ve sonsuza dek tesis ediliveren bir şey değilse, hiçbir zaman bir çırpıda yok oluveren bir şey de değildir. Güvenin oluşması için mutlaka belli bir sürenin geçmesi ve bir insanın diğer insana güvenebileceğini hissetmesi gerekir.
Güven sağlam olmalı, hakkında konuşulmamalı, kırılmaz olmalı ve böylece güvenin kalıcı olması gerekir. Ama güven aynı zamanda kırılgandır ve bir kez kırılınca onarılması mümkün değildir. Genel olarak insanlarda güven duygusu hayal kırıklığına uğramadan güven hakkında çok fazla düşünmezler.
Güveni yaratmak söz konusu olduğunda güvenin oluşumuna bakmak gerekecektir. Güvenin oluşması için gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bir insan her zaman çevresinde güveneceği insanların var olmasından mutluluk duyabileceği söylenilebilir. Güvenin oluşumu bir insanın diğer insana iç dünyasını açması ile gerçekleşebilir, bir işverenin işçisine yetki devrini vermesi ile vb. gerçekleşebilir.
Bir insanın başkalarına güvenebilmek için, önce diğer insanların o insanın güvenini kazanması gerektiği fikri, güvensizliği besler. Bunun için güven önce güvenmekle başlamalıdır.
Bir arkadaşlığın başlangıcında algılanan risk hakim faktördür. İki insan arasında bir arkadaşlık başlarken risk faktörü daha ön plandadır. Ancak ilişki ilerledikçe ve geliştikçe yani uzun vadeli ilişkiye dönüştükçe algılanan güven daha ön plana geçer ve ilişkilerde baskın hale gelir.
Birbirlerine karşı yüksek güven duyan toplumların, aynı güveni duymayan toplumlara karşı önemli avantajları bulunmaktadır. Bu avantajlar içerisinde hızlı hareket edebilme becerisi, kurulan işletmelerin çok çabuk büyümesi, kurulan işletmelerin yaşamlarını uzun süre devam ettirebilmeleri vb. sayılabilir.
çok güzel
iyki kısa dedik yaaaaaaaaaaaaaaa
çok kısaymış
en uzun kon pazisyon
çok güzel bir kompozisyon olmuş ama iyiki kısa dedik
Aynen