Evdeki çöplerinizin hangilerinin geri dönüşümü sağlanabilir? Siz bunun için neler yapıyorsunuz?
Evdeki çöplerden cam eşyaları, plastikten yapılmış ürünler, kağıtlar, metal ve elektronik eşyalar, geri dönüşebilen çöplerdir. Bu çöpleri ayrı olarak belediyenin geri dönüşüm için özel gezen araçlarına vermeli çöpe atmamalıyız. Son dönemlerde sıkça gündeme gelen ve önemi ortaya çıkan yemek artıkları olan sıvı yağları da musluklara dökmemeliyiz. Musluklara dökülen yanmış sıvı yağlar doğaya çok zarar vermektedir. Bu yağları biriktirmeli ilgililere haber vermeli onlara teslim etmeliyiz. Hem doğayı korumalı hemde bu yağların geri dönüşümü yapılarak tekrar ekonomiye kazandırmalıyız.
Geri dönüşüm nedir?
Atıkların ham madde gibi kullanılarak şişe, kutu, plastik, kâğıt, gübre gibi yeni bir ürüne dönüştürülmesine geri dönüşüm denir.
Demir, çelik, bakır, kurşun, kâğıt, plastik, kauçuk, cam gibi maddelerin geri kazanılması ve tekrar kullanılması, doğal kaynaklarımızın tükenmesini önler. Ülke ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ithal edilen ürünlere ödenen döviz miktarını da azaltır, kullanılan enerjiden büyük ölçüde tasarruf edilir. Diğer önemli bir husus, bu sayede çevre kirliliğinin önemli ölçüde önlenmesidir.
Atıkların önemli bir miktarı, geri dönüştürülebilen ve yeniden kullanılabilir malzemelerden yapılmaktadır.
Geri Dönüşümün Yararları
1. Doğal kaynaklarımız korunur.
Doğal kaynaklarımız, dünya nüfusunun artması ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeni ile her geçen gün azalmaktadır. Bu nedenle tüketimi azaltmak, değerlendirilebilir nitelikli atıkları geri dönüştürerek doğal kaynaklarımızı verimli kullanmak zorundayız. Örneğin; kâğıdın geri dönüşümü ile ormanlarda ağaçların daha az kesilmesini sağlamış oluruz. Benzer şekilde plastik atıklarının geri dönüşümü ile petrolden tasarruf sağlanabilir.
2. Enerji tasarrufu sağlanır.
Geri dönüşüm, malzeme üretiminde endüstriyel işlem sayısını azaltmak suretiyle enerji tasarrufu sağlar. Örneğin; metal içecek kutularının geri dönüşümü işleminde bu metaller doğrudan eritilerek yeni ürün hâline dönüştürüldüğünde bu metallerin üretimi için kullanılan maden cevheri
ve bu cevherin saflaştırılma işlemlerine gerek olmadan üretim gerçekleştirilebilmektedir. Bu şekilde bir alüminyum kutunun geri dönüşümünden % 96 oranında enerji tasarrufu sağlanabilir. Benzer şekilde katı atıklardan ayrılan kâğıdın yeniden işleme sokulması için gerekli
olan enerji, normal işlemler için gerekli olanın % 50’si kadardır.
Aynı şekilde cam ve plastik atıkların da geri dönüşümünden önemli oranda enerji tasarrufu sağlanabilir.
3. Atık miktarı azalır.
Geri dönüşümün uygulanması ile atıkların taşınması ve depolanması işlemleri, daha kolay olacaktır.
4. Geri dönüşüm, geleceğe ve ekonomiye yatırım demektir.
Ham maddenin azalması ve doğal kaynakların hızla tükenmesi sonucunda ekonomik problemler ortaya çıkabilir. Bu noktada geri dönüşüm, ekonomi üzerinde olumlu etki yapacaktır. Yeni iş imkânları ve gelecek kuşaklara doğal kaynaklardan yararlanma olanağı sağlayacaktır.
Son Yorumlar