Gelecekte ne tür projeler yapmayı tasarlıyorsunuz? Bu projelerinizin size ve ülke ekonomisine ne gibi katkıları olacağını düşünüyorsunuz?
Ben Kars’ta yaşıyorum. İlimiz geniş otlaklara sahip olduğundan en önemli geçim kaynağımız büyükbaş hayvancılıktır. Bu coğrafi özelliğimizi dikkate alarak yarışmaya katılmak için bir proje önerisi tasarlamaya karar verdim. Öncelikle ilimizde ve ülkemizde hayvancılığın durumu ile ilgili araştırma yaptım.
Araştırmada kütüphaneden, internetten ve Tarım İl Müdürlüğü çalışanlarından yararlandım. Araştırmam sonucunda aşağıda özetlediğim bilgileri elde ettim:
“Her yaştaki insan sağlıklı yaşamak için yeterince et ve süt ürünleri tüketmelidir. Bu ürünler hayvansal kaynaklıdır. Ülkemiz çok önemli hayvan yetiştiriciliği potansiyeline sahip olduğu hâlde bu potansiyeli yeterince değerlendirememektedir. Hatta kimi zaman hayvansal ürünleri ithal etmek zorunda kalmaktadır. Ülkemiz topraklarının %23’ünün meralarla kaplı olduğu düşünüldüğünde hayvansal üretim kapasitemizin ne kadar büyük olduğu daha iyi anlaşılacaktır.”
Araştırma sonucuma göre tasarladığım proje önerim ile ilgili form aşağıda yer almaktadır.
Projemin Adı: Herkes Et ve Süt Ürünleri Tüketmeli
Projemin Amacı: İlimizde ve ülkemizde et, süt üretimini ve tüketimini artırmak.
Projemi Gerçekleştirmek İçin Yapacaklarım:
Hayvancılık yapan çiftçileri eğitici ve bilinçlendirici çalışmalar yapmak.
Ucuz, sağlıklı ve kaliteli hayvansal üretim yapmak.
Ülkemiz ekonomisine daha fazla katkı sağlamak.
Yatırım Önerilerim:
Üreticilere kredilerle sermaye desteği sağlamak.
Hayvan ürünlerinin üretimi için standartlara uygun bir fabrika kurmak.
Pazarlama Önerilerim:
Ürünlerin daha kolay pazarlanması için kooperatif birlikleri kurmak.
İhracat için ilgili kurumlarla iş birliği yapmak.
Tanıtım amaçlı reklamlar hazırlamak.
Yarışmaya katılan öğrencilerden bazılarının proje önerileri de aşağıda verilmiştir. Bunları inceleyiniz.
Proje Adı: Doğal Kaynak Suyu İçin
Neden Doğal Kaynak Suyu?
Yapılan araştırmalar yakın gelecekte dünyada çok büyük bir su sıkıntısının yaşanacağını gösteriyor. Su, yaşam için vazgeçilmezdir. Ülkemizde doğal kaynak sularının %20’si ambalajlanıyor. Su kaynaklarımızı koruyabilirsek hem gelecekte su sıkıntısı çekmeyiz hem de su sektöründe söz sahibi olabiliriz.
Proje Önerim:
Ülkemizdeki doğal kaynak sularının sağlıklı olarak işlenmesi için yatırımlar yapmak ve şişelenen suları dünyaya pazarlamak. Elde edilen gelirin en az yarısı doğal kaynak sularının korunması için harcanmalıdır.
Proje Adı: Defne ile Sağlıklı Yaşa
Neden Defne?
Defne, her mevsim yeşil kalabilen, güzel kokulu, yapraklarının ve yağının kullanımı oldukça yaygın olan bir ağaç türüdür. Defne ağacının anavatanı Akdeniz’in doğusudur. Defne ağacından elde edilen yağ ile hem cilt hem saç için kullanılabilen doğal sabunlar yapılır. Aynı zamanda defne ağacı yaprağının mikrop önleyici, iyileştirici bir etkisi de vardır.
Proje Önerim:
Hatay ilinde doğal defne sabunu ve yağı üreten bir fabrika kurarak ürünlerin tanıtımı için reklam kampanyaları yapmak ve ürünleri pazarlamak. Böylece dünyaca tanınan bir markaya dönüşerek fabrikayı büyütmek ve ilimizdeki işsizliğe çözüm bulmak istiyorum.
Proje Adı: Zeytin Çekirdeğinin Gücü
Neden Zeytin Çekirdeği?
Türkiye, dünyada en çok zeytin ve zentinyağı üreten ülkeler arasındadır. Üretim sonucunda ortaya çıkan zeytin çekirdekleri ise yem, yakacak olarak kullanılmakta ya da çöpe atılmaktadır.
Yaptığım araştırmada dünyanın en kaliteli aktif karbonunun zeytin çekirdeğinde olduğunu öğrendim. Aktif karbonunun en önemli kullanım alanı ise savunma sanayi. Ne yazık ki biz aktif karbonu yurt dışından alarak çok pahalıya mal ediyoruz.
Proje Önerim:
Zeytin çekirdeklerinin toplanarak kurulacak bir fabrikada aktif karbon üretiminde kullanılması ve ülkemiz aktif karbon ihtiyacının daha ucuza karşılanmasının yanında yurt dışına da pazarlamaktır.
Proje Adı: Hem Çevre Hem Ekonomi Dostu: Trona
Neden Trona?
Türkiye, dünyada bilinen ikinci büyük trona yataklarına sahip olmakla birlikte bu mineralin çok azını işletiyor. Trona minareli, soda külüne dönüştürüldüğünde cam, deterjan, kâğıt, demir-çelik, alüminyum, tekstil ve kimyasal maddelerin üretiminde kullanılıyor.
Ülkemiz sanayisinde kullanılan soda külü ya yurt dışından ithal ediliyor ya da sentetiği yapılıyor. Bu ise hem ekonomiye hem de çevreye ciddi zararlar veriyor. Ancak trona yataklarının, çözelti madenciliği yöntemiyle işlenmesi durumunda hem kolay hem ucuz hem de tam V S bir çevre dostu doğal soda külü elde etmek mümkündür.
Proje Önerim:
Ankara’nın Beypazarı ve Kazan ilçelerinde bulunan trona yataklarının çözelti madenciliği yöntemiyle işletilmesi için yatırım yapmak ve bunun için kredi desteği aramak. Trona yataklarının işletilmesiyle elde edilecek ürün ile hem ülkemizin ihtiyacını karşılamak hem de ihracat yapmaktır.
Son Yorumlar