Fransız hekimi (Quimper, 1781-Kerlouanec, 1826).
Nantes hastanelerinde başhekimlik yapan amcasının yanında yetişen Rene Theophile Hyacinthe Laennec, aynı kentte tıp öğrenimine başladı. 1800’de öğrenimini sürdürmek amacıyla gittiği Paris’te Corvisart’ın (1755-1821) öğrencisi oldu; 1802’de hekimlik ve cerrahi alanında iki ödül aldı. 1804’te tıp öğrenimini tamamladıktan sonra çok başanlı bir meslek yaşamı oldu. Önce Beaujon Hastanesi hekimi olan Laennec 1806’da atandığı Necker Hastanesi’nde kendini pratisyen hekimliğe ve patolojik anatomi araştırmalarına verdi. 1805’ten sonra köpek kistinin yapısını ortaya çıkardı. Ama özellikle solunum yolları hastalıklarıyla ilgilendi ve 1815’te titizlikle sürdürdüğü gözlemlerinden elde ettiği sonuçları öğrencilerine aktarmaya başladı.
Özellikle göğüs boşluğu bölgesi organlarının dinlenmesini sağlayan stetoskopu buldu: 1817’den başlayarak üstünde çalıştığı bu dinleme yönteminil819’da Traite de l’auscultation mediate (Dolaylı Dinleme İnceleme Kitabı) adlı yapıtında ayrıntılı biçimde ele aldı. Yapıtının ilk baskısında, parmakla vurma ve dinleme yoluyla bulduğu bütün belirtilerin dökümünü yaptı. Algılanan her tür sesi ayrıştırarak inceledi ve günümüzde hâlâ kullanılmakta olan terimlerle belirledi. Ama ikinci baskısında, tek tek tanımladığı hastalıklar üstüne çalışmalarını yoğunlaştırdı ve bu tanımlama düzeni daha sonra tıp bilimi için bir örnek oluşturdu.
Laennec’in tanımladığı en önemli akciğer hastalığı, kendisinin de yakalandığı verem oldu, basil kökenini bilmediği bu hastalığı öbür solunum yolları hastalıklarından belirgin bir biçimde ayırdı.1822’de College de France’da tıp kürsüsüne getirilen, 1823’deyse Paris Tıp Fakültesi’ne profesör olarak atanan ve Krallık Tıp Akademisi üyesi olan Laennec 45 yaşındayken akciğer vereminden öldü.
Son Yorumlar