Kapet sülalesi, Fransa’da 987’den 1328’e kadar hüküm süren krallık sülalesi.
Karolenj sülalesinden sonra tahta geçen Kapetler (ya da Capetler), Karolenj sülalesinin son üyesinin ölümü üstüne HuguesCapet’nin kral olmasıyla (987) Fransa tahtını ele geçirmişlerdi.
Babadan oğula geçen bir sülale kuran Kapetler, erkek çocuğun, babasının sağlığında tahta ortak edilmesini sağlayarak, krallık yetkisinin aile içinde babadan oğula geçmesi kuralını koydular. Bu kurala ilk kez Philippe Auguste II uymadı ve oğlu Aslan Louis VIII, babasının sağlığında taç giymediği halde kral oldu. Kapet sülalesi egemenliği boyunca krallığı yönetebilecek bir erkek evlat yetiştirdi.
İlk Kapetler zamanında sülalenin sahip olduğu alanlar sınırlıydı ve yalnızca ile-de-France’ın bir bölümüyle Orleanais’yi içeriyordu. Kapetlerin bu alanda barışı sağlamaları gerekiyordu. XI. yy’da kral bile buralarda güvenlik içinde dolaşamazdı; bazı açgözlü senyörler tüccarları soyuyorlar, kiliseleri yağmalıyorlardı. Şişman Louis VI, krallığı sırasında (1108-1137) yetküerini, senyörleri yola getirmek için kullandı. Onun girişimlerini, XII. yy’ın sonunda Küçük Louis VII sonuçlandırdı ve île-de-France’m küçük soylular sınıfı kralın hizmetine girdi.
Bundan sonra Kapetler topraklarını feodal ve özel hakların kendilerine sağladığı bütün olanaklardan yararlanarak genişlettiler. Bourges Philippe I tarafından satın alındı; Şişman Louis VI döneminde Vexin miras yoluyla ele geçirildi. Philippe Auguste H’yle birlikte önemli ilhaklar gerçekleştirildi. Böylece Kapet sülalesi, güçlerinin yettiği her yere adalet dağıtmak ve vergi toplamakla görevli memurlar gönderdiler.
Kısaca belirtmek gerekirse, Kapet sülalesinden olan krallar krallık mülkünün genişletilmesi için toprak satm alma, fetihlere girişme, bazı derebeylerin yönetim işlerine karışma ve çıkar sağlayacak evlilikler yapma gibi her türlü yola başvurdular. XIII. yy’da krallık yönetiminde çeşitli gelişmeler görüldü; bu, toprak sahiplerini denetleme isteğinden kaynaklanıyordu. Kapetler döneminde feodal monarşi zamanla yönetimsel bir monarşi görünümü kazandı. Philippe Auguste II de kendini Frankların kralı değil ama Fransa kralı ilan etti. Gene Philippe Auguste II döneminde çıkarılan bir kararnameyle Fransa kralının maddi düzlemde hiçbir üstü olmadığı açıklandı. XIII. yy. sonunda Güzel Philippe IV’ün çevresindeki hukukçular bu görüşü “Kral, ülkesinde imparatordur” biçiminde ifade ettiler. Kapetler sülalesinin son kralı 1322-1328 arasmda hüküm süren Charles IV oldu. Ondan sonra sülale, yerini Valoislara bıraktı.
Son Yorumlar