Modern zamanda pek çok alanda bilimsel çalışmalar yürütülmektedir. Yapılan bu çalışmalardan bir tanesi ise dünyanın üzerinde eski zamanlarda yaşam sürmüş ancak günümüze kadar gelemeyerek nesli tükenmiş olan canlılar üzerinedir. Hem bu tür canlıları daha yakından tanımak hem de bu canlıların yaşadıkları dönemde dünyanın nasıl bir yer olduğunu anlamak için bu çalışmalar büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmalar için ise fosiller kullanılmaktadır. Fosil kısa bir tanım ile eski canlı kalıntısıdır. Fosillerin oluşması için belirli süreçlerden geçmeleri gerekmektedir.
Hayatı sona eren canlıların cesetleri toprak üzerinde kalmaktadır. Bu ölen canlıların kalıntıları bir süre sonra çevresel etmenlerden olan toprak, kil ya da çamur ile üzeri kapanmaktadır. Bu şekilde canlı kalıntısının hava ile teması tamamen kesilmiş olmaktadır. Ölen canlının kalıntısının hava ile temasının ani bir şekilde kesilmesi sonucunda canlı kalıntısı çok uzun yıllar boyunca bozulmaya uğramadan ilk günkü gibi kalmaktadır. Üşüt kapanmış olan canlı kalıntı zaman içinde toprağın çok daha derin noktalarına doğru ilerler. Bu süreçler sonucunda canlı kalıntısı artık fosil olarak nitelendirilir. Ancak canlı kalıntılarının fosilleşme durumları bir miktar değişiklik gösterebilmektedir. Binlerce yıl boyunca hava ile ilişkisi kesilmiş olan canlı kalıntısı katılaşma süreci sonucunda fosil haline gelir. Bu fosilleşme bazen petrol olrak bazen kömür olarak ya da mermer olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu örnekler canlının fosilleşme sürecine ve canlının türüne göre pek çok farklı varyasyona gösterebilmektedir.
Evde oldukça basit bir yöntem ile fosil yapmak mümkün. Gerekenler un, tuz, su, leğen ve plastik bitki ya da dinozor şeklindeki bir oyuncak. İlk adımda malzemeler leğenin içine koyularak iyice yoğrulması gerekmektedir. Hamur haline geldikten sonra ise yuvarlak şekiller ya da istenilen herhangi bir şekilde kesilmesi gerekmektedir. Şekil verilmiş olan hamurdan fosilleri alüminyum folyo ile kaplayarak fırına verin. Hamurların soğumasının ardından bakır, çimen, toprak renginde boyanmalı ardından bir bez parçası yardımı ile boyanın fazlasını alarak eskitme işlemi yapılır. Boyama işleminin ardından kurumaya bırakılır. Boyalar kuruduktan sonra ise mat vernik ile boyanarak ev yapımı fosilin son rötuşları atılır.
Son Yorumlar