Feridüddin Attar Kimdir? İranlı mutasavvıf, şair ve tabib. Nişabur’da doğdu ve orada yaşadı (1119-1193). Çocukluğundan itibaren tasavvuf çevresi içinde hayatını sürdürdüğü bilinmekle beraber, bir tarikata bağlılığını ileri sürmeye yetecek belirleyici işaretler yoktur. Eserlerinde son derece geniş bir tasavvuf anlayışı şiir dolu bir dünya görüşüyle birleşir. Bu sebeple kendisine, aşk, vecd, heyecan üçgeninde ifadesini bulan bir tasavvuf akımının temsilcisi gözüyle bakılmıştır.
Feridüddin Attar, bu yönleriyle Mevlana Celaleddin üzerinde büyük etken olmuştu. Mevlana ile babası, Belh’den ayrılıp uzun göç yoluna çıktıklarında Nişabur’a uğramış ve orada Attar’la görüşmüşlerdir. Attar, çocuk Mevlana’ya kitabını hediye etmiş, bu kitap, yıllar sonra Mevlana’nın, Şemsi Tebrizi, bütün kitaplarını su dolu büyük bir leğene atıp yok ederken kurtarmak istediği tek kitap olmuştur. Attar’a son derece yakınlık gösteren Mevlana, Mesnevi’sinde Attar’dan aldığı hikayelere, kendisinden hayranlıkla söz ederek yer vermiştir.
Attar’ın Tezkiretü Evliya adlı kitabı velilerin hayat ve menkibelerini ihtiva etmesi bakımından ünlü bir eserdir. Pendname ve Mantıkut Tayr adlı mazum eserleri aranan ve elden bırakılmadan okunan kitaplardır. Bunlardan İkincisi İngilizceye çevrilerek tiyatroya uyarlanmış ve Kuşlar Diyalogu adıyla Londra’nın en büyük sahnelerinde hayranlıkla yüzlerce kez temsil edilmiştir. Aynı eser ülkemizde de İstanbul’da sahnelenmiş ve Londra’daki kadar ilgi uyandırmıştır.
Son Yorumlar