Fransız ozanı (Château-Thierry, 1621-Paris, 1695).
Burjuva bir ailenin çocuğu olan jean de La Fontaine (babası Su-Orman İdaresi’nde gözetmendi, annesiyse tanınmış bir ailedendi) doğduğu kentte ve Reims’de okudu. Din adamı olmak istedi, ama çok geçmeden, bu konuda yatkınlığı olmadığını anladı. Hukuk okudu ve avukat oldu. Savunma yapmak yerine şiir yazmayı yeğledi. Babası, görevini La Fontaine’e bıraktı ve onu evlendirdi. La Fontaine’in bu evlilikten bir oğlu oldu. Ama La Fontaine, kötü bir memur, ilgisiz bir koca ve babaydı.
Karısının amcalarından biri olan jannart, La Fontaine’i Fouquet’ye tanıştırdı (1658). Fouquet, La Fontaine’i Vaux’da kendi yanında alıkoydu ve ona bir maaş bağlattı. La Fontaine de buna karşılık övgüler, baladlar yazdı. Climene’i ve Le Songe de Vaux’yu (Vaux Düşü, 1658) bu arada kaleme aldı. Fouquet’nin gözden düşmesine (1661) karşın, La Fontaine koruyucusunu terk etmedi. Kralın Fouquet’yi bağışlamasını sağlamak için Elegieaux nymphes de Vaux’yu (Vaux Perilerine Eleji, 1661) ve Ode au roipour M. Fouquet’yi (Bay Fouquet İçin Krala Od, 1663) yazdı. Bu davranışının sonucu olarak, jannart ile birlikte Limousin’e gitti ve yaptığı yolculuğu bir yapıtında anlattı: Relation d’un voyage au Limousin (Limousin’e Yolculuk Anlatısı, 1663).
Paris’e dönünce dul Orleans düşesinin yanında bulundu (1664). Moliere, Boileau, Racine ve Chapelle ile bu arada tanıştı. Genç Bouillon düşesinin yakınları arasına girdi ve onun için Contes’u (Masallar, 1665) yazdı. 1668’de Fabller’i (Fables; ilk altı kitap), 1669’da da şiir ve düzyazı karışımı bir yapıtı olan Les Amours de Psyche et de Cupidon ’u yayımlandı. Orleans düşesinin ölümü üzerine, Mme de la Sabliere’in konuğu ve dostu olarak yanında yirmi yıl kaldı. Çeşitli yapıtlar yazdı (Daphne, 1674; Lulli için bir opera librettosu; Ode pour la paix [Barış İçin Od, 1674]; Quinquina onuruna bir şiir). Ama bu dönemin başyapıtı ikinci Fabller derlemesidir (VII-XI. kitaplar). 1683’te Fransız Akademisi’ne üye seçilen ve ünlü edebiyat tartışmasında Eskiler’in yanında yer alan (Epître â Huet [Huet’ye Mektup, 1687]) La Fontaine 1692’de ağır bir hastalık sırasında din değiştirdi. Koruyucusunun ölümünden sonra Hervartların yanında kaldı, ilahiler ve mezmurlar çevirdi (Dies irae, 1694) ve son Fabller derlemesini (XII. kitap, 1694) yayımladı, 13 Nisan 1695’te de Paris’te öldü.
Masallar Ve Fabller Ozanı
La Fontaine’in Eskiçağ’da öncüleri vardır. Hemen bütün konularını, başkalarından almıştır ama Aisopos’un, Babrias’ın, Phaedrus’un, Hint öykücülerinin ya da öteki öykücülerin sağlar.
Masal, bir sevgi serüveni, bir destan, bir söylev, bir felsefe yazısı ve çoğunlukla “yüzlerce perdesi olan koskoca bir komedi” haline gelir.
Gerçekten de, La Fontaine, anlatılarına, dramatik bir biçim kazandırmaktan hoşlanır. Çekici yanlarını çok iyi büdiği doğanın görünümlerini apaçık bir biçimde gözler önüne serdikten sonra canlı ve hızlı bir entrikayı hemen işin içine sokar. Tüm dünya ona oyuncu vermektedir sanki. Hayvanlar, her sınıftan insanlar, erkekler ve kadınlar, yaşlılar ve çocuklar, krallar ve uyruklar, tanrılar, en büyük bir doğallıkla rollerini oynarlar. Yazar XVII. yy’ın kıyafeti ya da hayvan görünümü içinde, değişmez insan doğasını bütün gülünçlükleriyle ortaya koyar.
La Fontaine, en büyük klasik yazarlardan biridir; kusursuz bir doğallığı olan hayranlık verici bir öykücüdür. Son derece esnek olan üslubu, bütün duyguları düe getirmeye elverişlidir; bu üslup,anlatılan kahramanın karakterine ve durumuna göre değişiklik gösterir, ama şaşmazlığı ve apaçıklığıyla her zaman dikkati çeker. Bir görünüm canlandırmak için bir özellik, bir kişiyi yerine yerleştirmek için de bir sözcük yeter ona. Sözcük dağarcağı, çağının en zengin dağarcığıdır. XVI. yy’ın ve özellikle Marot ile Rabelais’nin deyişlerini severek kullanır. Nazmın ve özellikle serbest nazmın bütün olanaklarını büir. Nazımdan, beklenmedik etküer elde eder, onu her zorunluğa ve ritme uydurmasını büir. Çeşitliliklerine karşın bu ritimler uyumluluklarını da yitirmezler. La Fontaine’in alaycılığı, şakacılığı, sınırsız “neşesi” ise, fabllerine taklit edilmez bir hava kazandırır.
Son Yorumlar