Ürettikleri özel enzimler sayesinde hayvansal proteinleri sindirme yeteneği bulunan bitkiler.
Bu bitkilerin en şaşırtıcı özellikleri, böcekleri yakalamaya uyum sağlamalarıdır. Bazılarında,sözgelimi nemli yerlerde yetişen ve rozet yaprakları olan Pinguicula’da, böceklerin, üstünde toplanıp birikmesine yarayan yapışkan tüyler bulunur. Gene rozet yaprakları olan bazılarındaysa (böcekyiyen ya da Drosera). uzun keseler halindeki yapışkan tüylerin işlevleri daha da fazladır; küçük bir sinek ya da karınca, tüylerden bazılarının yüzeyine yapıştığında komşu tüylerin ava doğru yönelerek bitkinin yakalama gücünü ve sindirim hızını artırdıkları görülür.
Bazı türler de fare kapanım andıran, tuzak çeşitleri yaratırlar. Utriculariaceae ailesinden su bitkileri olan tulumcuklularda, çokparçalı olan yaprakların, ağız kesimi böceklerin ve kabukluların dışarı çıkmasını güçleştiren çıkıntılarla kaplı çok sayıda küçük tulum gibi şişkinlikleri vardır; bu yapıların içinde tutsak kalan hayvanlar ölür ve bitki tarafından sindirilirler. Bazı etçil bitkilerdeyse, dikensi çıkıntıların, etkinliklerini artıran belli bir hareketlilikleri vardır. îbrikotların- da yapraklar, ibrik biçiminde bir yapıyla sona ererler (bu yapının, yaprağın yaşlanmasıyla kapanacak bir kapağı vardır); böcekler ibrik içine düşerek, içindeki sıvıda boğulurlar ve sindirilirler. îbrikotları sarihçi bitkilerdir, ama bunlara yakın bir cins olan Sarracenia, Amerika’ daki bataklıklarda demetler halinde gelişir. Yakalama aygıtı, Dionaea’ larda daha da gelişmiştir; yaprakların ucunda, iki yüzeyli biçimde farklılaşmış ve iki uzun dikeni olan bir bölüm yer alır. Böcek yakalandığında, bakışımlı iki kesim birbirinin üstüne kıvrılır ve dikenler bu kafesi kapatacak biçimde üst üste gelir.
Küçük hayvanları yakalama ve sindirme uyumu etçil bitkilerde öylesine belirgindir ki, bitkibilimciler farklı cinsler arasında gerçekten bir yakınhk olup olmadığını pek bilmeksizin, bitkileri bu uyum ölçütüne göre aynı öbek içine sokarlar.
Son Yorumlar