Ege Bölgesi Ekonomik Faaliyetleri Nelerdir? Genel anlamda yurdumuzda ekonomik hayat ve meslekleri gördüğümüz bu konudan sonra bölgelerimizin ekonomik faaliyetlerini inceleyeceğiz. Bir sonraki konumuzda da İç Anadolu Bölgesi ekonomik faaliyetleri bir sonraki konumuzda olacak.
Ege Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde verimli ovalar vardır. Bölgede Akdeniz ikliminin görülmesi ve akarsularının bol oluşu tarım faaliyetlerine imkan tanır. Ege Bölgesi halkının büyük bir bölümü geçimini tarımdan sağlar. Bölgede seracılık faaliyetleri de gelişmiştir. Ege Bölgesinin iç kesimlerinde karasal iklim görülür ve kıyılarda yetiştirilen ürünler burada yetiştirilemez. Ege Bölgesi kıyı kesimlerinde zeytin, pamuk, üzüm, incir, pirinç, turunçgiller üretimi yapılır. İç kesimlerde ise tütün, tahıl, haşhaş, şeker pancarı, baklagiller üretilir. Bu ürünlerin bu bölgede yetiştirilme nedenleri nelerdir?
Haşhaş
Ekildiği zaman 7,8 °C, olgunlaşma döneminde 12,13 °C sıcaklık ister. İnsanlar kapsüllerini yaz döneminde toplarlar. Bu hasat döneminde kesinlikle yağış istemez. Narkoz maddesi yapımında kullanılır. Haşhaşlı ekmeği çok ünlüdür.
Üzüm
Yazın sıcaklık ve kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğundan yurdumuzun hemen her bölgesinde yetişebilir. Üzümden pekmez, sirke, üzüm şırası yapıldığı gibi kuru üzüm olarak da yararlanılır.
Ege Bölgesi’nin tarıma elverişli alanlarının genişliği, sulanabilirliği ve sıcaklık, üretilen ürünlerin çeşitli olmasını sağlamıştır.
Ege Bölgesinde tarımın yanı sıra hayvancılık ta yapılır. Kıyı kesimlerinde otlak alanlarının yetersiz olması nedeniyle besi hayvancılığı yaygındır. Bölgenin iç kesimlerinde daha çok keçi ve koyun yetiştiriciliği yapılır. Gelişen arıcılık faaliyetleriyle ülkemizin en çok bal üreten bölgesi haline gelmiştir. Son yıllarda kümes hayvancılığı ve kültür balıkçılığı ile de ekonomiye katkı sağlamaktadır.
Ege Bölgesi maden kaynakları açısından zengindir. Ülkemizde en çok linyit kömürü çıkarılan yer Ege Bölgesi’dir. Linyit kömüründen yararlanılarak termik santrallerde elektrik üretilir.
Ege Bölgesi’nde sanayi de gelişmiştir. Yün ve pamuk işleyen fabrikalarımız ile ünlüdür. Tekstil ve halıcılık ürünleri ile özellikle yurt dışından talep görmektedir. Dünyaca bilinen Kütahya porselenleri ise bölgeye ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Ayrıca sıvı yağ, şeker, seramik, otomotiv, kağıt, gübre fabrikaları ve petrol arıtma tesisi vardır.
Ege Bölgesi turizm faaliyetleri ile de ülkemize büyük katkı sağlar. Kumsallar milli parklar, tarihi güzellikler ve deniz ile her yıl binlerce turisti ağırlar ve ülkemize döviz kazandırır.
Ege Bölgesi’nin zengin ekonomik faaliyetleri çeşitli meslek dallarının gelişmesini sağlamıştır. Turizmcilik, maden mühendisliği, stilistlik, fabrikatörlük, gemi kaptanlığı, gıda mühendisliği, aşçılık, turist rehberliği, çiftçilik bu mesleklerden bazılarıdır.
Son Yorumlar