Doğa olaylarından yıldırım ve şimşek na­sıl oluşur?

Doğa olaylarından yıldırım ve şimşek na­sıl oluşur?

Yağmurlu havalarda sık görülen hava olayları yıldırım ve şimşektir. Yıldırım ve şimşek insanların dikkatini çekmiş ve etkilemiştir. Yıldırım ve şimşek aynı şeyler zannedilmesine rağmen gerçekte bunlar farklı doğa olaylarıdır. Şimşek bir bulut ile bulut yada bulut ile yer arasında olulan elektrik boşalması sırasında kesik olan çizgiye denir. Yıldırım ise gök gürültüsü ve şimşekten meydana gelen gökyüzü ile yeryüzü arasında oluşan elektrik boşalmasıdır. 

Şimşek bir bulut kümesinin fazla miktarda pozitif ya da negatif elektrik yüküyle yüklendiğinde oluşan gözle görülür bir elektrik boşalmasıdır. Genellikle kümülonimbüs bulutlarında görülen ancak stratiform bulutlarda da görülebilen şimşeğin oluşması için elektrik yükünün hava direncini kırabilecek ölçüde fazla olması gerekmektedir. Kar ve kum fırtınalarında ve yanardağlardan çıkan toz ve gaz bulutlarında da şimşek oluşumu görülebilmektedir. Dünya genelinde ise her saniyede 50 ile 100 arası şimşek çaktığı bilinmektedir.

Yıldırım genellikle yeryüzüne negatif yük dağıtmakla birlikte bir bölümü yeryüzüne pozitif yük taşımaktadır. Çoğunlukla bir orajın dağılma sürecinde olan pozitif çakmalar, aynı zamanda kış ayları süresince düşen toplam yıldırımın yüksek bir oranına sahiptir. Tabi şimşek ve yıldırımdan söz ederken gök gürültüsünden bahsetmemek olmaz. Şimşek hattı boyunca havanın birden ısınması ve hava basıncının yükselmesi sebebiyle şimşek çakması sırasında oluşan, patlamayı andıran oldukça yüksek sese gök gürültüsü denir. Ancak ışık, sesten çok daha hızlı hareket ettiği için gök gürültüsünü şimşeği gördükten kısa bir süre sonra duyarız.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.