Diş Çeşitleri ve Görevleri
Kesici Dişler
Bu dişlerin görevi ağzıma attığımız besinleri koparmaya ve parçalamaya yarar. Çenemizin altta ve üstte ön kısımdaki dişlerdir. Alt çenedeki dişlerin genişliği 6-7 mm, üst çenedeki dişlerin genişliği 9-10 mm’dir.
Köpek Dişleri
Görüntüsünden bu adı almış olup, bu dişlerin görevleri besinleri koparmaktır. Köpek dişleri çenemizin sağ ve sol, alt ve üstte olmak üzere toplam 4 tanedir.
Azı Dişleri
Bir çenede toplam 4 küçük 6 büyük olmak üzere 10 tane azı dişi vardır. Azı dişlerini görevi besinleri çiğneme ve kenetlenmedir. Yerleri köpek dişlerinin arkasındadır. azı dişlerinin üzerilerinde çiğneme ve kentlenme görevini yürüten tümsekçikler vardır. Bunların diğer adı da tüberküldür.
Yirmi Yaş Dişleri
İnsanların çenelerinde yarı gömülü de olan, çoğu zaman ağrı yapan, yirmili yaşlardan sonra çıktığı içinde bunlara yirmi yaş dişleri denmektedir. İnsanın gelişmesini doğal sonucu insanlar büyür fakat çene kemikleri küçük kalmaktadır. Bu yüzden bazı insanlarda yirmili yaş dişleri çok problem olabilmekte, çoğu zaman da bu dişler aldırılmaktadır.
Diş sağlığımızı nasıl koruruz?
- En önemli ve öncelikli kural düzenli ve zamanında diş fırçalamak. Her yemekten sonra bu mümkün değilse, sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce mutlaka dişler fırçalanmalı.
- Dişlerimiz fırçaladıktan sonra düzenli olarak aksatmadan diş ipi kullanmalıyız.
- Diş fırçalarını çene yapımıza uygun olarak, daha çok küçük başlı seçmeliyiz.
- Dişlerin fırçalanacak yerleri çiğneyici yüzeyler, iç yüzeyler, dış yüzeyler ve dilin üstüdür. Dişlerin ara yüzleri diş ipliği ile temizlenmelidir.
- Fırçalar belli aralıklarla değiştirilmeli, bu aralık 3 ayı geçmemeli. Yumuşak yada Orta derecede sert kıllı fırçalar tercih edilmeli.
- Herkesin kendisine ait bir fırçası olmalı, başkasına ait bir fırça kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Dengeli beslenmenin dişler için de önemli olduğu bilinmeli ve dengeli beslenmeli.
- Florlama ve fissür örtücüler dişleri çürüklerle ilgili daha güçlü kılmakta, bu uygulamalar için diş hekimine gidilmeli.
- Diş macunlarınızı florürlü olanından seçiniz.
- Yemek aralarında bir şey yememeye özellikle şekerli bir şeyler yememeye dikkat edin. Şekerli besinleri yemeklerle birlikte tüketin ve sonra dişlerini fırçalayın.
- Belli aralıklara diş hekiminize mutlaka gidin.
Tüm bunlara dikkat ettiğiniz takdirde daha sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz.
bence çok uzun kısa olmalı
ben hiç beyenmedim 😕
çok teşekkür ederim rapor gibi yazmışsınız
bence çok güzel
bence çok iyi fen performansı için çok güzel
Bence çok güzel olmuş… Fen performans ödevime çok yaradı… Bilgileriniz için çok ama çok teşekkür ederim…
yorumlarınıza güvenerek yapıcam projemi inşallah 100 alırım