Dinlerken konuşmacının duygularını anlamaya çalışmak onu anlamamızı kolaylaştırabilir mi? Neden? Kitabınızda bulunan bir metin aracılığı ile cevaba ulaşmaya çalışalım.
Sınıfın iletişim alanında uzman bir konuğu vardı. Konuğun sınıfa girişi, öğrencilerle selamlaşması ve kendini tanıtması birdenbire sınıfta olumlu bir havanın esmesini sağladı. Konusunu anlatırken öğrencilerle göz teması kuruyor, beden dilini çok iyi kullanıyordu. Öğrencilerin kendisini dinlemediğini fark ettiğinde sessizliğin oluşmasını sağlıyordu. Ayrıca jest ve mimiklerini kullanması, uygun anlarda gülümsemesi onu sempatik kılıyordu. Ses tonunu etkili bir şekilde kullanması ise çok ilgi çekiciydi. Konuğun bu davranışları sayesinde öğrenciler iletişim konusundaki bazı eksikliklerini gördüler.
Konuşmacı veya öğretmen bir konu hakkında konuşmasını yaparken verdiği bilgiler arasında duygularını da yansıtmaktadır. Bu duyguyu yakalayabilen öğrenciler, konuyu daha iyi anlayabilmekte ve daha başarılı olmaktadır. Konuşmacının duyguları ile bir bağlantı kuramyan dinleyiciler veya öğrenciler, konudan uzaklaşmakta, konuşmacının vermek istediği bilgi ve mesajları alamamakta, konuyu kavrayamamaktadırlar.
Konuşmacıyı dikkatle takip ederek, duygularını anlamaya çalışmak, konuşmacıyı ve anlattığı konuyu anlamamızı sağlar.
Son Yorumlar