Dini ve milli bayramlarımızın hangileri olduğunu araştırarak defterinize yazınız. Ülkemizde milletçe birlik ve beraberlik içinde kutladığımız, milli ve dini bayramlarımız vardır. Dini bayramlar dini açıdan kutsal sayılan önemli günler, milli bayramlar da ülkemizin kurtuluşu ve kuruluşu açısından önemli günlerdir.
Milli Bayramlar
Yurdumuzun işgali ile birlikte başlayan Kurtuluş Savaşı’ından Cumhuriyetin kuruluşuna kadar olan zamanda, Türk Milletinin kurtuluş mücadelsinde önemli günler, bayram ilan edilmiştir.
- 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Yeni devletin, yönetim biçiminin belirlendiği, cumhuriyetin ilan edildiği gündür. Yeni bir devlet doğmuş kısa zamanda önemli adımlar atılmıştır.
- 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Ankara’da meclisin toplandığı, Kurtuluş Savaşı’nda Anadolu mücadelesinin, teşkillatlanıp, devlet olma yolunda önemli bir adımın atıldığı gündür. Anadolu’da bir hükümet kurulmuştur.
- 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Ve Gençlik ve Spor Bayramı, Atatürk’ün Anadolu’da mücadeleyi başlatmak için Samsun’a çıktığı gündür. Atatürk 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkarak ilk adımı atmış bu önemli günü gençlere spor bayramı ilan edilmiştir.
- 30 Ağustos Zafer Bayramı, Kurtuluş savaşında Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın kazanıldığı gün zafer bayramı olarak ilan edilmiştir.
Dini Bayramlar
Milletçe İslam dininin önemli günlerinde, kutlanan bayramlarımızdır. Bu günlerde, akraba ziyaretleri, büyüklere saygı küçüklere sevgi gösterilir. 2 Dini bayramımız vardır. Ramazan bayramı ve kurban bayramı
- Ramazan Bayramı, Ramazan ayının sonunda, 30 gün tutulan oruç ve ibadetlerin ardından, 3 gün yapılan bayramdır. Oruç ayının sonunda kazanılan sevaplar için bayram kutlanır. Bayramda tanıdık tanımadık herkes birbirinin bayramını kutlar, hal hatır sorar. Her yer barış ve huzur dolar, küskün ve dargınlar barıştırılır. Çocuklar ve büyükler, en temiz ve en yeni elbiselerini giyer. Çocuklara büyükler tarafından bayram harçlığı verilir ve böylece çocuklar sevindirilir. Herkes birbirine şeker, tatlı, yemek bir şeyler ikram etme telaşındadır.
- Kurban Bayramı, Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’i Allah’a kurban olarak ataması, kurban edeceği sırada, Hz. İbrahime koç kesilmesi emredilmiştir. Bu günde Kurban bayramı olarak kutlanmaktadır. Kurban bayramı 4 gün kutlanmakta, Allah’a olan sevginin ve bağlılığın bir işareti olarak, nesilden nesile günümüze kadar gelmiştir. Kurban bayramında Müslümanlar 4 gün boyunca bayram kutlar, etlerini ihtiyaç sahiplerine, dostlarına, komşularına paylaştırır. Müslümanlar arasında huzur ve mutluluk yayılır.
Harikasın. Dostum
Çok güzel anlatın ellerine sağlık
Gerçekten harika olmuş
Çok güzelolmuş teşekkürler