Ülkemiz deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Depremin zararlarını en aza indirmek için öncelikle neler yapılması gerekir? Dört tanesini nedenleriyle yazınız.
1- İlk önce yapacağımız evler deprem yönetmeliğine uygun, depreme dayanıklı yapmalıyız. İnsanları deprem öldürmez, insanların depreme dayanıklı yapmadığı evler öldürür. Ülkemizde 1999 yılından sonra ev yapım teknikleri değişmiş, yönetmelikler güncellenmiştir. Ev yapacağımız bölgede asgrai yapmamız gerekenler bu yönetmeliklerde mevcuttur.
2- Deprem konusunda, yaygın ve genel eğitim verilmeli, medya organları da kullanılarak, deprem öncesi ve sonrasında, yapılması gerekenler, geniş halk kitlelerine ulaştırılır. Halkın bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır.
3- Deprem için aile hazırlığı; Aileniz için bir deprem anında nasıl hareket edeceğinizi düşünün ve kendinize göre planlama yapın. Bu amaçla; Evinizin her odasındaki güvenilir yerleri belirleyin. Evin tehlikeli noktalarını bilin, (pencereler, aynalar, asılı eşyalar, şömineler ve yüksek mobilya) Belirlemiş olduğunuz bu yerlerde buluşmanız mümkün olmayabilir çünkü bu yerler de depremden zarar görmüş olabilirler. Bu sebeple oturduğunuz şehirden en az 100 km. uzakta yaşayan bir akrabanızı haberleşme aracı olarak seçin. Aracı kişiler dışında ihtiyacınız olabileceğini düşünerek bazı önemli telefon numaralarını saklamanızda fayda vardır. Bu telefon numaralarını ACİL TELEFON NUMARALARI çizelgesine kaydediniz. Aileniz için taşınabilir bir ilkyardım çantası hazırlayın ve ulaşılabilir bir yerde hazır bekletin
4- Eşyaların sabitlenmesi; Büyük bir deprem eşyalarınıza önemli zarar verebilir. Aslında, deprem zararlarının üçte birinin bina ile ilgili olmayıp, içindeki eşyalardan ve aletlerden kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Bu mobilyalar, ev aletleri ve diğer eşyaları kapsar. Kitaplık, vitrin ve raflı üniteler gibi yüksek, bir yere bağlı bulunmayan eşyaları “L” dirsekler, köşe dirsekleri yada alüminyum kornişler kullanarak duvar çivileriyle duvara veya döşemeye sabitleyin. Televizyon, müzik seki, bilgisayar ve mikrodalga fırın gibi raf üzerindeki eşyaları depremlere eşlik eden ileri geri hareketlere karşı korunmak için sabitleyin.
Bu eşyaları ve hatta vazo gibi kırılabilecek diğer hassa eşyaları da çift taraflı bantlarla kullanarak bulundukları mobilyanın üzerine yapıştırıp sabitleyebilirsiniz. Mutfak ve banyo dolap kapakları yer hareketi ile birlikte genellikle kendiliğinden açılır ve içindekilerin hepsi yere düşer. Sürgü takmak dolapların içindekileri yerinde tutmaya yardım eder.
Son Yorumlar