Cumhuriyet yönetimi ile monarşi arasındaki farklılıklar nelerdir? Yazınız. Cumhuriyet, Egemenliğin kaynağının millete ait olduğu yönetim şeklidir.
Seçim esasına dayanır. Devleti yönetecek kişilerin seçimle iş başına geldiği yönetimdir. Seçme ve seçilme hakkı belli bir kişiye, gruba ya da bir sınıfa ait olmayıp tüm millete aittir. Bütün vatandaşlar yasalar önünde eşittir.
Cumhuriyet yönetiminin uygulandığı ülkemizde yasama yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi, yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulu, yargı yetkisi ise bağımsız mahkemeler tarafından kullanılır.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın birinci maddesinde, “Türkiye Devleti, bir Cumhuriyettir.” ifadesi yer almaktadır.
Cumhuriyet, demokrasi ilkelerinin en iyi uygulandığı yönetim şeklidir. Bu yönetim, kişi hak ve özgürlüklerini anayasal güvence altına almıştır. Bugün toplum olarak sahip olduğumuz tüm demokratik nitelikler, cumhuriyetin eseridir. Atatürk, cumhuriyet sisteminin Türk ulusunun karakterine ve geleneklerine en uygun yönetim biçimi olduğunu belirtmiştir.
Monarşi yönetimlerinde hakimiyet tek kişide toplanmıştır. Bu kişi padişah, kral, hükümdar, imparator gibi isimlerle adlandırılmıştır. Yasa koyma, yargılama, vergi toplama, savaşa ve barışa karar verme yetkisine sahiptir. Halkın temel hak ve hürriyetlerinden söz edemeyiz. Yüzyıllar boyunca dünyada en yaygın yönetim şekli olarak uygulanmıştır.
Son Yorumlar