Çiçekli bitkilerde üreme organı olan çiçek hangi kısımlardan oluşur? Bütün çiçekler farklı renk, şekil ve kokuda olmalarına rağmen çiçeklerin temel kısımları birbirlerine benzer.
Çiçek sapı: Çiçeği dala ya da gövdeye bağlayan ve su ile besin maddelerinin taşınmasını sağlayan kısımdır.
Çiçek tablası: Çiçeğin diğer kısımlarını üzerinde taşıyan yapıdır.
Çanak yaprak: Çiçeğin en dış kısmında bulunan yeşil renkli yapraklardır. Tomurcuk halindeki çiçeği dış etkenlerden korur.
Taç yaprak: Çiçeğin renkli, güzel kokulu ve görünüşlü olan kısmıdır. Taç yaprakların dip kısımlarında bal özü sıvısı (salgısı) salgılanır. Bal özü salgısı güzel kokulu olduğu için böceklerin ilgisini çeker ve tozlaşmaya yardımcı olur.
Erkek organ: Taç yaprakların arasında, dişi organın etrafına dizilmiş hâlde olan çok sayıdaki organdır. Erkek organ sapçık (ipçik) ve başçık olarak iki kısımdan oluşur.
Dişi organ: Çiçeğin ortasında bulunan, vazoya benzeyen ve genelde bir tane olan organdır. Dişi organ; dişicik tepesi, dişicik borusu ve yumurtalık olarak üç kısımdan oluşur.
Dişicik tepesi: Dişi organın en uç kısmıdır. Dişicik tepesi yapışkan ve nemli bir sıvı salgılar. Bu sıvı çiçek tozlarını yani polenleri tutarak polenlerin burada çimlenmesini sağlar.
Dişicik borusu: Dişicik tepesini yumurtalığa bağlayan borudur. Dişicik tepesinde çimlenen polenleri yumurtalığa taşır.
Yumurtalık: Dişi organın en alt kısmındaki şişkinleşmiş bölümdür. Yumurtalıkta tohum taslağı bulunur. Tohum taslağının içinde dişi üreme hücreleri olan yumurta hücreleri vardır.
Son Yorumlar