Cenaze namazının kılınışı ile günlük namazların kılınışlarındaki benzerlik ve farklılıklar

Cenaze namazının kılınışı ile günlük namazların kılınışlarındaki benzerlik ve farklılıkları belirleyiniz. Cenaze namazı dua niteliği taşıyan bir namazdır. Bir grup Müslümanın cenaze namazı kılması ile diğer Müslümanlardan yükümlülük kalkmış olur.

Cenaze namazının diğer namazlardan temel farkı, secde, rüku ve oturuşunun olmamasıdır. Benzerliği, niyet edilmesi, tekbirle başlaması sübhaneke okunması ve selam ile bitirilmesidir.

Cenaze namazı ayakta kılınır. Rükû ve secdesi yoktur. Namaz esnasında, ölen kişi yıkanmış ve kefenlenmiş bir hâlde cemaatin önünde, “musalla” denilen yüksekçe bir yere konulur. İmam önde, cemaat ise imamın arkasında ayakta saf oluşturarak durur.

Cenaze namazına, ölen kişinin erkek, kadın veya çocuk oluşuna göre niyet edilir. “Allah için namaza, ölü için duaya, er (kadın/çocuk) kişi niyetine uydum imama.” şeklinde niyet edilir. Niyetten sonra diğer namazlarda olduğu gibi tekbir alınarak eller bağlanır. İmam ve cemaat, içinden “Sübhâneke” duasını okur. İmam ellerini kaldırmadan yüksek sesle tekrar “Allahu ekber.” diyerek tekbir getirir. Bu sefer herkes içinden “Salli ve Bârik” dualarını okur. İmam üçüncü kez yüksek sesle “Allahu ekber.” der. Ardından herkes içinden cenaze duasını okur. Bu duayı bilmeyenler Fâtiha suresini ya da başka bir dua okurlar. Dördüncü tekbirden sonra sağa ve
sola selam verilerek cenaze namazı bitirilmiş olur.

Namazdan sonra ölü için toplu hâlde dua edilir ve imam cemaatten, ölen kişi için haklarını helal etmelerini ister. Daha sonra cenaze defnedilmek üzere mezarlığa götürülür.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

  1. Çok teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz elim şişti ama yineden saolun 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.