Cenaze namazı, ölen kişi için dua niteliği taşıyan farz-ı kifaye bir namazdır. Diğer farz namazlarını her Müslümanın kılması gerektiği hâlde, cenaze namazını o yerde yaşayan kişilerin bir kısmı kıldığında diğerlerinden yükümlülük kalkar. Eğer ölen kişinin cenaze namazını hiç kimse kılmazsa o yerleşim yerindeki tüm Müslümanlar bundan sorumlu olurlar.
Cenaze namazı dört tekbir alınarak ayakta ve cemaatle kılınır. Bu namazda rükû ve secde yapılmaz. Cenaze namazının kılınışı şöyledir: Ölen kişi yıkanıp kefenlenerek tabutla cemaatin önünde “musalla” denilen yüksekçe bir yere konur. İmam önde, namaz kılacak kişiler ise imamın arkasında ayakta saf tutarlar. Sonra ölen kişinin erkek, kadın veya çocuk oluşuna göre cenaze namazına niyet edilir.
Örneğin “Niyet ettim Allah için namaza, ölü için duaya, er kişi ya da hatun kişi niyetine, uydum imama.” denir. Sonra, imamla birlikte “Allahü ekber.” denilerek başlangıç tekbiri alınır ve eller bağlanır. “Sübhâneke” duası “Ve celle senâük.” (Allah’ım senin övgün uludur.) kısmıyla birlikte okunur. Ardından eller kaldırılmadan ikinci bir tekbir alınır. “Allâhümme Salli” ve “Allâhümme Bârik” duaları okunur. Yine eller kaldırılmaksam üçüncü tekbir alınır ve cenaze duası okunur. Bu duayı bilmeyenler “Rabennâ” dualarını okuyabilirler. Son olarak eller kaldırılmadan tekrar tekbir alınır, önce sağa sonra sola selam verilerek namaz tamamlanır. Namazdan sonra ölen kişi için hep birlikte dua edilir.
Son Yorumlar