Türk komutam ve devlet adamı (Midilli, 1872-Tiflis, 1922).
Asıl adı Ahmed Cemal olan Cemal Bey, Harp Okulu’nu ve Akademisi’ni (1895) bitirdikten sonra, Rumeli’de 3. Ordu’da görev aldı. Döneminin pek çok genç subayı gibi İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne girerek bu cemiyetin Rumeli’de gelişmesinde etkili oldu.
İkinci Meşrutiyet’in ilan edilmesiyle İstanbul’a geldi. 31 Mart ayaklanmasının bastırılmasından sonra Üsküdar mutasarrıflığına atandı. Daha sonra Adana, ardından da Bağdat valisi oldu.
Balkan savaşı patlak verince, savaşa katılmak üzere İstanbul’a döndü. 1913’te Mahmut Şevket Paşa’nın sadrazamlığı sırasında İstanbul muhafızlığına getirildi. Bu görevdeyken İstanbul’un güvenliğini sağladı; bu arada İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne karşı olanları sindirdi. Enver Paşa’nın harbiye nazırlığına getirilmesiyle rütbesi generalliğe yükseltilen Cemal Bey bir süre sonra nâfıa, ardından da bahriye nazırı oldu. Osmanlı donanmasına yeniden savaş gücü kazandırmaya çalıştıysa da, donanmadaki Alman etkinliğini önlemeyi başaramadı.
Birinci Dünya savaşı çıkınca, bahriye nazırlığı üzerinde kalmak üzere, 2. Ordu komutanlığına, ardından da hem Suriye’de güvenliği sağlamak, hem de Mısır’ın İngilizlerin eline geçmesini engellemek için 4. Ordu komutanlığına getirildi. Ama iki kez giriştiği Mısır saldırısı başarısızlığa uğradı. Cemal Paşa, Osmanlı topraklarını savunmaya çalışırken Arapların, Yahudilerin ve Hıristiyanların ihanetine uğradı. 4. Ordu cephesi sarsılınca, Suriye ve Filistin İngilizlere geçti. Harekâtın başarısızlıkla sonuçlanması üstüne, Cemal Paşa görevden alındı. 1917 sonlarında İstanbul’a gelen Cemal Paşa, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin genel merkezinde kendini savunarak, harekâtın başarısız olmasında suçu bulunmadığını kanıtladı.
Birinci Dünya savaşı Osmanlı İmparatorluğumun yenilgisiyle sonuçlanınca, Cemal Paşa arkadaşlarıyla birlikte yurt dışına gidip önce Berlin’e, ardından da Münih’e yerleşti. Bir süre sonra da S.S.C.B ’ne geçerek, Türkistan’a dağılan tutsak Türk subaylarını Taşkent’te toplayıp, onları halkı aydınlatıp bilinçlendirmekle görevlendirdi.
Enver Paşa’nın Türkistan’a gelmesinden sonra Tiflis’e geçen ve Afgan ordusunu yeniden düzenlemek için Afganistan’a gitme hazırlıkları yapan Cemal Paşa, 22 Temmuz 1922’de Ermeni komitacıları tarafından Tiflis’te öldürüldü.
Edebiyata ve bilimsel çalışmalara da ilgi duyan Cemal Paşa’nın Plevne Müdafaası (1898) ve Cemal Paşa Hâtıratı 1913-1922 (1923;1958’de Hatıralar adıyla yayımlandı) adlı kitapları vardır.
Son Yorumlar