Çekirdek Tepkimeleri ile Kimyasal Tepkimeler Arasındaki Farklılıklar ve Nedenleri

Bu yazımızda Çekirdek Tepkimesi ve Kimyasal Tepkimesi arasındaki farklılıkları sizlere anlatacağız. Bu anlatımın yanı sıra bu farklılıklara sebep olan nedenleri detaylı bir şekilde tek çatı altından sizlere anlatma gereği duyuyoruz. Ancak öncesinde Çekirdek Tepkimesi nedir ve sonrasında Kimyasal Tepkimesi nedir sorularının cevaplarını sizlere verdikten sonra ana konuyu detaylandıracağız.

Çekirdek Tepkimesi Nedir?

Nükleer reaksiyon diyebileceğimiz bir konudur. Atomların çekirdeklerinde bulunan parçaların dışardan gelen bir etki sonucunda veya kendi aralarında aniden patlaması ile bir değişime uğrarlar. Bu duruma Çekirdek Tepkimesi denilmektedir. Bu durum sonucunda proton sayısında bir artma oluşuyorsa bu sebeple yeni bir elemente ait atom oluşmuş olacaktır. Daha farklı bir anlatımla konuya değinirsek eğer, kütle numarası küçük olarak kabul edilen atomların kaynaşması sonucunda daha büyük atomlar oluşturmasına ( Füzyon ) denir. Ya da daha büyük atomların küçük atomlara dönüşmesinde enerji birikimi ortaya çıkar. Bu durumuna da ( Fisyon ) denilmektedir. Bunların sonucunda ise Nükleer enerji ya da Atom enerjisi elde edilmiş olur.

Kimyasal Tepkimesi Nedir?

Atomlar arasında iyon alışverişinin olması sonucunda Kimyasal tepkime meydana gelir. Özetle, birden fazla maddenin bir araya gelerek iyon alışverişinde bulunmaları sonucunda oluşur. Bu alışveriş sonucunda elektronların sayısı sürekli olarak artarken, çekirdeklerde bulunan parçaların sayısı sabit kalmaktadır. Atomlar, iyonlar ve moleküller birbirleri ile çarpıştığında ortaya kimyasal tepkime oluşur. Ancak bu çarpışmanın yeterli derecede bir hıza sahip olması gerekmektedir.

kimyasal-tepkime

Kimyasal tepkimeye bir örnek; kömür, karbondioksit ve oksijen birleşiminde kimyasal tepkime meydana gelir.

Peki, Kimyasal Tepkimesi ile Çekirdek Tepkimesi Arasında Oluşan Farklar?

Çekirdeğin etkisi her zaman daha fazladır. Kimyasal tepkime ortaya bir zehir çıkarır. Kimyasal tepkimenin etki alanı çekirdek tepkimeden daha fazla alana yayılır. Her ikisinden de patlayıcı bomba elde edilebilir. Endüstride veya teknoloji de füzelerde kullanımı aktif şekildedir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.