Pers kralı (?-İ.Ö. 529’a doğru).
Med kralı Astyages’in kızı Mandane ile Pers kralı Kambyses I’in oğlu olan Büyük Keyhüsrev II, yerleşik ve göçebe boyların birliğini gerçekleştirerek 555’te bağımlı olduğu Med kralı Astyages’i yenilgiye uğrattı. Ele geçirdiği Med başkenti Ekbatana’yı başkent oıarak bıraktı. Med ve Pers krallıklarını tek bir krallık altında birleştirdi
Kral unvanını alan Keyhüsrev, ele geçirdiği ülke halklarının bir arada yaşama ve bu ülkeleri sindirme temeline dayandırdığı imparatorluğun birliğini kurma eğilimini hemen ortaya koydu. Pers İmparatorluğu’nun özgünlüğü ve sürekliliği, geniş ölçüde, egemenliği altma aldığı ülkelerin yönetim, hukuk ve din özerkliklerini korumasına davanır. Asur, Urartu ve Anadolu yaylasının hakimi olan Keyhüsrev II, Lydia’yı olası müttefikleri Babilliler ve Mısırlılardan uzaklaştırdı. Barış yoluyla Kilikya vasallığını ele geçirdi, ama Lydia kralı Kroisos (Krezüs) uzlaşmaya yanaşmadı.
Kroisos’un Bozguna Uğraması
Birçok askeri başarısızlıktan sonra Keyhüsrev II, Harran’ı kuşattı. Lydia atlarının Pers ordusundaki develerden ürkmeleri yüzünden krallığının başkenti Sardeis’e sığman Kroisos 546’daki kuşatmada öldü. Lydia, Pers Krallığı yönetiminde bir satraplık oldu. Kendiliğinden teslim olan Miletos dışında kuşattığı Yunan kıyı kentlerini yendi. Ticaret yoluyla zenginleşmiş olan ve asker kaynağı oluşturan bu kentler, Pers İmparatorluğu’na Yunanlılarla ilişkiler kurmada ve Ege kıyılarındaki limanları ele geçirmede yarar sağladılar.
Keyhüsrev II askeri alandan çok siyasette ortak bir yol izleyen Yunan kentlerinde zengin tüccarların desteğini sağlayarak bu kentlerin zayıflıklarından yararlanmasını bildi.
Babil’in İşgal Edilmesi
Anadolu’nun hakimi olan Keyhüsrev II, Nabunaid’in izlediği din siyaseti yüzünden karışıklıkların çıktığı Babil üstüne yürüdü, 539‘da da savunmasız kalmış oian Babıi’e kurtarıcı olarak girdi. Bu olay, Filistin’e geri dönmelerine ve Kudüs Tapınağı’nı yeniden yapmalarına izin verilen Yahudiler ile kral Nabunaid’in Babil’e taşıdığı yabancı putların yerine geleneksel Baal, Marduk ve Nabu tanrılarını yeniden yerleştirme olanağı bulan Babilliler tarafından sevinçle karşılandı. Keyhüsrev II, yalnızca diplomasinin, din ve siyaset alanındaki hoşgörünün, halkların birleşmesinin ve bağışlayıcı bir anlayışın oluşturulmasını sağlayacak tutarlı bir imparatorluk kurmak amacındaydı.
Askeri ve siyasal alandaki güçlü kişiliğiyle Akamanışlann bütün Ortadoğu’ya egemen olmalarını sağladı ama imparatorluğu gerçek kuruluşlara kavuşturamadan, göçebelere karşı askeri girişimlere hazırlandığı bir sırada öldü.
Son Yorumlar