Sizce bu bankanın (Osmanlı Bankası) Osmanlı toplumunun ekonomik hayatına etkileri neler olmuştur? Osmanlı Devleti, ilk dış borcunu 1854 yılında Kırım Savaşı’nda Rusya’ya karşı birlikte savaştığı İngiltere ve Fransa’dan aldı. Devletin bütçe açıkları ve buna bağlı olarak hazinenin borçlanma ihtiyacı bu tarihten sonra giderek arttı.
Osmanlı Bankası Nasıl Kurulmuştur?
İşte Osmanlı Bankası, devletin bu ihtiyacını karşılamak üzere harekete geçen bir İngiliz sermaye grubu tarafından 1856’da kuruldu. Londra’da kurulan ancak İstanbul’da faaliyet gösteren Osmanlı Bankası kısa sürede ülkenin başka şehirlerinde de şubeler açtı. 1863 yılında bir Fransız grubunun ortak olması ve ortakların Osmanlı Devleti ile anlaşması üzerine Osmanlı Bankası Bank-ı Osmani-i Şahane adını aldı. Yeni banka hem bir İngiliz-Fransız özel bankası hem de İstanbul’da bir devlet bankası olarak hizmet verdi.
Bank-ı Osmani-i Şahane uzun yıllar Osmanlı Devleti’nin resmi bankası ve hazinedarı olarak görev yaptı. Devlete kısa vadeli borç sağlaması karşılığında hazinenin en önemli işleri bankaya verildi. Banka, Osmanlı Bankasından devraldığı yaygın şube ağı sayesinde ticari bankacılıkta kendisine önemli bir yer edindi. Bankaya ayrıca Osmanlı Devleti tarafından banknot basma ve tedavüle çıkarma imtiyazı verildi. Böylece Bank-ı Osmani-i Şahane, emanet ve kredi hizmetleriyle günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası hâline geldi.
Banka 1881’de kurulan Düyun-ı Umumiye (Genel Borçlar) İdaresinin Osmanlı Devleti’nin borçlanma işlerini üstlenmesiyle birlikte ticaret ve yatırım bankacılığına yöneldi. Tütün Rejisi, Rumeli Demir Yolu, Selanik-İstanbul Demir Yolu, Bağdat Demir Yolu, Ereğli kömür madenleri ve Beyrut Limanı gibi yatırımlara katıldı. 1890’dan sonra şube sayısını daha da çoğaltan banka, ekonomik ve sosyal hayatta önemli bir kurum haline geldi.
Osmanlı toplumunun ekonomik hayatına etkileri
Bu banka, Osmanlı ülkesinde önemli yatırımlara kredi açarak, demir yolu, maden, liman gibi yerlerin açılmasını sağlamıştır. Devletin finans işlerini de üstlenen banka, Osmanlı toplumun refahı ve gelişimi için önemli katkıları olmuştur.
Son Yorumlar