Yaşadığınız bölgeyi tanıtıcı bir broşür hazırlayacağınızı düşününüz. Aşağıya, bölgenizin “yüzey şekilleri, iklimi, doğal afet alanları, kültürel, tarihî ve turistik özellikleri” hakkında açıklayıcı ve tanıtıcı bir yazı yazınız.
Ben bu yazıda kısaca Marmara Bölgesi için istenen bilgileri girmeye çalışacağım. Diğer bölgeler için de isteklerinizi yorumlardan bize iletebilirsiniz.
Yüzey Şekilleri
Marmara bölgesi yükseltisi az genel itibari ile düz bir yapıya sahiptir. Haritanın yeşil renginden bu sonuca varabiliriz. Başlıca dağları, Samanlı dağları, Uludağ, Domaniç dağlaıdır. Ovaları, İnegöl Ovası, Yenişehir Ovası, Bursa Ovasıdır. Gölleri, İznik Gölü, Ulubat (Apolyont) Gölü, Manyas Gölü’dür.
İklim Özellikleri
Marmara Akdeniz, Kardeniz ve karasal iklimin kesiştiği, 3 iklim özelliklerinin yumuşatılarak görüldüğü bir bölgedir. Marmara bölgesinin kıyıları ve güneyinde, Egemen Akdeniz iklim özellikleri görülürken, Kuzeyde Karadeniz kıyılarında Karadeniz iklim özellikleri görülür. İç kesimlere girildikçe karasal iklimin sertleştiği görülmektedir. Genel itibari ile Marmara bölgesinde, Ilıman iklim özellikleri görülmektedir.
Doğal Afet Alanları
Marmara bölgesi deprem kuşağındadır. 1999 depremin en yıkıcı etkisi burada görülmüştür. Büyük İstanbul depremi adında büyük bir deprem beklenmektedir.
Kültürel, tarihî ve turistik özellikleri
İstanbul ve Bursa önemli kültürel ve turistik merkezlerdendir.
Ben akdeniz bolgesinin kini istiyorum yazarsanız sevinirim
Akdeniz Bölgesi Yüzey Şekilleri
Akdeniz Bölgesi, genişliği 120-130 km arasında değişen bir şerit halinde, batıda Marmaris-Köyceğiz arasından doğuda Hatay’daki Akra Dağı eteklerine kadar Akdeniz’i izleyerek 1 600 km boyunca uzanır.
Dağları: Bölge genel olarak Toros Dağları ve yüksek platolarla kaplıdır. Batı Toroslar, Bey Dağları, Çiçekbaba ve Barla Dağları, Sultan Dağı, Dedegöl ve Geyik Dağları, Orta Toroslar, Bolkar Dağları, Aladağlar, Tahtalı ve Binboğa Dağları, Nur Dağları. Karadeniz Bölgesinde olduğu gibi dağların uzanış yönü ulaşıma elverişli olmadığı için ulaşım ancak geçitlerden sağlanır. Bu geçitler Çubuk, Gülen ve Gürbulay Geçitlerdir.
Platoları: Taşeli ve Teke Platoları
Ovaları: Çukurova, Amik, Antalya, Göller Yöresindeki Çöküntü Ovaları.
Akarsuları: Bölgedeki akarsular iklim sebebiyle düzensiz akışa sahiptir. Akarsuları kışın kabarır, yazın ise çok azalır. Asi, Seyhan, Ceyhan, Göksu, Manavgat, Aksu ve Dalaman başlıca akarsularıdır. Manavgat ve Aslantaş Baraj Gölleri de bulunmaktadır.
Gölleri: Beyşehir, Eğirdir, Burdur, Kovada, Acıgöl, Suğla, Söğüt, Salda, Elmalı ve Avlan başlıca gölleridir.
Akdeniz iklim özellikleri
Bölgede karakteristik Akdeniz iklimi görülür. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 18°C’dir.
Kıyıda yıllık yağış miktarının 1000 mm yi bulduğu yerler vardır.
Akdeniz kıyıları kış mevsiminin en ılık geçtiği bölgemizdir. Buna yol açan nedenler, nemlilik miktarı, güneş ışınlarının düşme açısı ve Toros Dağları’nın doğrultusu ve yükseltisidir. Toroslar, kışın kuzeyden gelen soğuk hava kütlelerinin kıyıya inmesini önler.
Yağış maksimumu kış mevsimine rastlar. Bölgedeki yaz kuraklığı ise, dinamik yüksek basınç alanlarının etkili olması, bölgenin alçalıcı hava hareketlerinin etkisine girmesinin sonucudur. Kıyıdan itibaren yükseldikçe sıcaklık düşmekte, yağış miktarı artmaktadır. Denize dönük yamaçların etekleri bol yağış alır. Batıda Antalya çevresi doğuda, Hatay, Dörtyol, Osmaniye, Kadirli, Bahçe çevresi 1000 mm civarında yağış alır. Oysa ovadaki Mersin ve Adana çevresi 600 – 700 mm yağış almaktadır.
ic anadoluyu yazarmisinnnnn
İç anadolu bölgesi için yazar mısınız lůtfen kısa olursa cok sevinirim acill
Yağış maksimumu kış mevsimine rastlar. Bölgedeki yaz kuraklığı ise, dinamik yüksek basınç alanlarının etkili olması, bölgenin alçalıcı hava hareketlerinin etkisine girmesinin sonucudur. Kıyıdan itibaren yükseldikçe sıcaklık düşmekte, yağış miktarı artmaktadır. Denize dönük yamaçların etekleri bol yağış alır. Batıda Antalya çevresi doğuda, Hatay, Dörtyol, Osmaniye, Kadirli, Bahçe çevresi 1000 mm civarında yağış alır. Oysa ovadaki Mersin ve Adana çevresi 600 – 700 mm yağış almaktadır.
sey bu ic anadolu bolgesimi
marmara ama keşke akdeniz olsaydı ya neyse boşver marmara bolgesi
2. mesajda Akdeniz bölgesinin yüzey şekilleri iklimi, doğal afet alanları kültürel tarihi ve turistik özellikleri hakkında bilgi verildi zaten.
Sana katılıyorum
sen biliyorsan ic anadoluyu yaz hoca cok sert
Ege bölgesinin yüzey şekilleri iklimi doğal afet alanları kültürel tarihi ve turistik özellikleri lütfen verebilir misiniz?
Ben Doğu Anadolu Bölgesinin yüzey şekilleri, iklimi, doğal afet alanları, kültürel, tarihi ve turistik özelliklerini istiyorum. Lütfen her bölgeyi vermişsiniz Doğu Anadolu bölgesi ile Güney doğu Anadolu Bölgesini vermemişsiniz.
Hadi ama ege bölgesinin yüzey şekilleri iklimi bilgilerini verin artık
Evet bence de yaa
ya bunların hepsini iklimini yüzey şekillerinin doğal afet alanlarını falan topluca kısa bir yazı halinde yazar mısınız acil ne olur ??? 🙂
Kim yazıya teşekkür ederim. Beni Erhan hocanın Gazabından korudu . Allah razı olsun
Lütfen iç anadolu bölgesinin yüzey şekilleri ve doğal afet alanlarını da yaparmısınız
lütfen marmaranın yüzey şekilleri iklimi doğal afet alanları kültürel tarihi ve turistik özelliklerini yazın
Konu da Marmara bölgesi veriliyor zaten.
marmara bölgesi için lütfennn
Gaziantebi yazin
Lutfen
bölgenizin yüzey şekilleri
Îç anadolu bilgesininkini yazarsaniz sevinirim lutfen acil