Böbreklerin sağlığı için nelere dikkat edilmelidir? Böbrekler, karın boşluğunun arkasında, belimizin iki yanında yer alan, fasulye biçiminde bir çift organdır. Elimizi açarak belimize koyduğumuzda arkadaki başparmaklarımız böbreklerimizin üzerine gelir.
Böbreklerimiz, dikkat edilmediğinde sağlığı çok kolay bozulan organlarımızdandır. Soğuktan etkilenir ve çeşitli mikropların çoğalmasına uygun ortama sahiptir. Bu nedenle soğuktan korunmalı ve vücut temizliğimize özen göstermeliyiz. İdrarın uzun süre idrar kesesinde bekletilmesi, mikropların çoğalmasına ve idrar yollarında iltihaplanmalara neden olabilmektedir. Bunu önlemek için
idrarımız geldiğinde bekletmeden tuvalete gitmeliyiz.
Kandan süzülen kalsiyum ve azot gibi bazı minerallerin oluşturduğu, suda çözünmeyen tuz kristalleri birbirine yapışarak büyür ve böbrek taşlarını oluşturur. Bu taşlar zamanla daha da büyüyerek tıkanıklıklara neden olur ve çok şiddetli ağrı hissedilir. Böbrek taşlarının oluşmasında idrardaki katı ve sıvı maddeler arasındaki dengesizlik etkilidir. Özellikle sıcak havalarda, terlemeyle sıvı kaybının artması durumunda yeterli miktarda su içilmezse böbrek taşı riski artar. Kalsiyum içeren bazı besinlerin fazla tüketilmesi de böbrek taşı oluşumunu etkiler. Diğer bir etken de bazı sindirim sistemi hastalıkları ve sık sık ortaya çıkan idrar yolu iltihaplanmalarıdır. Bu nedenlerden dolayı düzenli ve dengeli beslenmek, günde en az 1,5 litre su içmek, taze ve temiz yiyecek-içecek tüketmek, vücut temizliğine özen göstermek gerekir.
Alkol, sigara, aşırı derecede baharat ve tuz kullanılması böbreklerimizin düzenli çalışmasını olumsuz etkiler. Böbreklerimizin sağlığı için bu tür maddelerden uzak durmalıyız.
Stres ve vitamin yetersizliği, özellikle A vitamini yetersizliği, boşaltım sistemi hastalıklarının oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle boşaltım sistemimizin sağlığını korumak için stresten uzak durmalıyız.
Son Yorumlar