Bitkilerde hayat döngüsü nasıldır? Çiçekten tohuma diye adlandırabiliriz.
Çiçekten bir tohum oluşuncaya kadar birçok olay gerçekleşir. Siz, çiçeğin hoş kokusuyla ilgilenirken bazı polenler burnunuza yapışır, bazı polenler de çiçekteki dişicik tepesine ulaşır. Çiçeğe konan bir arı ya da kelebek de benzer şekilde tozlaşmayı sağlayabilir. Ayrıca rüzgâr, yağmur ve su da tozlaşmayı sağlayabilmektedir.
Yukarıda bahsetğimiz yollarla erkek üreme hücresi olan polenlerin dişicik tepesine ulaşmasına tozlaşma denir.
Tozlaşmada dişicik tepesine ulaşan polenler buraya yapışır ve tutunur. Dişicik tepesi nemli olduğundan polenler buradaki suyu çeker ve çatlar. Polenin çekirdeklerinden biri dişicik borusunun içinde polen tüpü adı verilen bir yapı oluşturur. Polenin diğer çekirdeği bu tüpte ilerleyerek yumurtalığa ulaşır. Yumurtalığa ulaşan polen çekirdeği, yumurta hücresi ile birleşir. Bu olaya döllenme adı verilir.
Döllenmiş yumurtaya zigot denir. Zigot gelişerek embriyoyu oluşturur. Embriyoda bitkinin kök, yaprak ve gövde gibi kısımlarının küçük taslağı vardır. Embriyo ve embriyonun çimlenerek yeni bitkiyi oluşturması sırasında kullanacağı besin tohum kabuğuyla sarılarak tohumu oluşturur.
Son Yorumlar