Bir ülkenin her türlü ihtiyacını kendisinin karşılaması mümkün müdür? Niçin?
Ülkelerin bütün ihtiyaçlarını kendilerinin karşılaması mümkün değildir. Çünkü ülkelerin ihtiyaçları çok çeşitlidir. Bazı ülkelerin sanayisi gelişmiş olmasına rağmen, toprakların petrol veya başka madenler, çıkmaz. Ülkesi çok kuzeyde olduğundan dolayı, soğuk iklimde olduğundan tarım ürünleri yetişemez.
Tropikal iklim kuşağındaki bitkiler sadece bu bölgelerden yetiştiğinden, diğer ülkelerin tamamı kahveyi ithal etmek zorunda kalırlar. Türkiye gibi ülkesinde petrol olmayan veya çok az olan ülkeler petrol ve petrol ürünleri ithal etmek zorundadırlar.
Bazı ülkeler Amerika Birleşik Devletleri veya batı ülkeleri gibi, teknolojik olarak çok ilerlemiştir. Yeni ürünler devamlı bu ülkelerde bulunur ve geliştirilir. Diğer ülkeler ya bu teknolojik ürünleri doğrudan satın alırlar, ya da bu teknolojik ürünleri yapan makinaları satın alırlar ki, bu durum dışa bağımlılığı ortaya çıkarmaktadır.
İşgücünün bolluğu ve ucuzluğu, yada başka girdilerin ucuzluğundan dolayı, bazı ülkelerin malları kendi ülkesinde veya başka ülkelerin mallarından çok daha ucuza olmakta, bu durum bu ülkenin mallarını ön plana çıkarmaktadır. Günümüzde Çin bu tür bir ülke durumundadır. Bir çok ürün Çin’de üretilmekte, oradan ithal etme yoluna gidilmektedir ki, global rekabetin sonucu bunu doğurmaktadır.
Son Yorumlar