Bir besin zincirinin halkaları arasında enerji akışı nasıl gerçekleşir? Besin zincirinin ilk halkasını üreticiler oluşturur. Bitkiler, algler ve bazı bakteriler başlıca üreticilerdir. Bildiğiniz gibi insanlar ve hayvanlar yaşadıkları çevrede bulunan hazır besinlerle beslenirler.
Bu besinlerin önemli kısmını bitkiler oluşturur. Beslenmede etinden yararlandığımız hayvanların önemli kısmı da bitkilerle beslenirler. Etçiller olarak adlandırılan hayvanların besinleri ise bitki ile beslenen (otçul) başka hayvanlardır.
Üreticiler diğer canlılardan farklı olarak kendileri için gerekli olan basit şeker ve oksijeni üretme yeteneğine sahiptirler. Topraktan kökler vasıtasıyla alınan su ile havadan yapraklar vasıtasıyla alınan karbondioksidin besine dönüştürülmesi olayına fotosentez adı verilir.
Üreticilerin ürettiği besinler tüketiciler tarafından tüketilmektedir. Bunları da başka tüketiciler tüketmektedir. Mantarlar ise ölü bitki ve hayvan gibi atıkları çürüterek toprağa karışmasını sağlarlar. Bu yüzden mantarlara ayrıştırıcılar denir. Ayrıştırıcılar sayesinde canlılar için bir çok önemli olan madde toprağa geçer. Bunlar tekrar tüketiciler tarafından kullanılır. Yalnızca bitkiler üretici değildir. Algler ve bazı bakteriler de kendi besinini kendisi üretir.
Bitkisel besinler olarak meyve ve sebzeleri tüketiriz. Vitamin yönünden de çok zengin olan meyve ve sebzeler insanlar için çok önemli bir besin kaynağıdır. Ayrıca birçok hayvan türü de değişik bitkileri tüketerek beslenir.
Son Yorumlar