Bilgi kaynağına ulaşmak için başvurabileceğiniz yerler nereler olabilir? Buralarda yararlanacağınız kitabın ya da yazarın adını bilmek gerekir mi? Neden? Bilgi evleri olan kütüphanelerin araştırma yapanlara kolaylık sağlayacak bir yapısı vardır. Kütüphanede okuma odaları ve kaynakların bulunduğu bölümler yer alır. Birinci elden kaynaklar, ikinci elden kaynaklar ve süreli yayınlar buralarda yer alan raflara konularına göre dizilir. Aranan kaynakların kolaylıkla bulunması için kataloglar düzenlenir. Günümüzde bu işlemler bilgisayarlardan yararlanılarak da yapılmaktadır.
Araştırma konum ile ilgili bilgi toplamak için, bu konuda daha önce ne gibi çalışmaların yapıldığını bulmam ve değerlendirmem gerekiyordu. Bunun için öncelikle kütüphanede bulunan kataloglardan yararlandım. Kütüphane kataloglarında yer alan fişlerden, raporumu hazırlamamda yararlı olacak kaynakları belirledim. Ardından bu kaynakları inceleyerek konumla ilgili bölümleri not ettim. Hangi bilgiyi hangi kaynaktan aldığımı özellikle yazdım. Çünkü öğretmenimiz bunu yaparak eser sahiplerinin emeklerine saygı göstermiş ve bilimsel anlamda doğru davranmış olacağımızı söylemişti
İnternette “anahtar sözcük” kullanarak tarama yaptım. Bilgiye ulaştığım internet sayfalarının adreslerini ve bu sayfalara erişim tarihlerini bilgi fişlerine not ettim. Bu aşamada öğretmenimizin, “İnternette bulunan her bilgi doğru ve güvenilir değildir. Mutlaka doğruluk ve güvenirliği kontrol edilmelidir.”
Son Yorumlar