İyi eğitim görmüş, nitelikli ve yetenekli insanın ve iş gücünün yetiştiği ülkede değil de başka bir ülkede çalışmasına beyin göçü denir.
Nitelikli insan gücü, ülke ekonomisi için çok önemlidir. Ancak bu nitelikli insan, ülke içinde kalıp ve çalışması gerekir.
Ülkemizin insanı, kendini geliştirdikten sonra bu niteliğini başka ülkede kullanırsa beyin göçü gerçekleşmiş olur.
Bir ülkenin gelişmesi için bilim ve teknolojinin yanında nitelikli insan gücüne ihtiyacı vardır. Bunun için de nitelikli insan ve iş gücünün, ülke içinde kalması gerekmektedir.
Kendi kaynakları ile yetiştirdiği eğitimli bireyleri kaybeden, az gelişmiş veya bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin beyin göçü, gelişmeleri daha da yavaşlamaktadır. Gelişmiş ülkelerin yetişmiş beyinlere daha yüksek ücret ve daha iyi olanaklar sağladığı, bir gerçektir. Beyin göçü, ülkeler arasındaki gelişmişlik farkının daha da artmasına neden olmaktadır.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından hazırlanan bir rapora göre 24 bini Almanya’da, 15 bini Amerika Birleşik Devletleri’nde olmak üzere 50 binden fazla Türk genci, yurt dışında öğrenim görmektedir. Öğrencilerimizin gelişmiş ülkelerde yüksek öğrenim görmeleri elbetteki önemlidir. Ancak yurt dışında eğitim gören ve yurda dönen yetişmiş
bireylerin de ülkemizde iyi değerlendirilmesi ve onlara iyi olanaklar sunulması gerekmektedir. Aksi takdirde
ülkemize gelenler, tekrar gelişmiş ülkelere gidebilirler.
Türkiye’nin, beyin göçü en fazla olan 34 ülke içinde 24. sırada yer aldığını ve iyi eğitim gören yüz kişiden 59’unu kaybediyor.
Son Yorumlar