Besinlerin taze, temiz ve doğal olmasının sağlığımıza etkilerini araştırıp…

Besinlerin taze, temiz ve doğal olmasının sağlığımıza etkilerini araştırıp topladığımız bilgileri farklı yöntemlerle (slayt, poster, drama vb.) arkadaşlarımıza sunalım.

Besinleri Tüketirken Nelere Dikkat Edelim?

temiz su eksikliği

Suyun vücudunuzda düzenleyici olarak görev yaptığını biliyorsunuz. Yaşamsal faaliyetlerinizin devam edebilmesi için her gün belirli miktarda su tüketmelisiniz. Su, insan yaşamı için hayati bir önem taşır. Oysa
BM (Birleşmiş Milletler) verilerine göre Dünya’da 1 milyar 400 milyon kişi temiz, içilebilir sudan mahrumdur. 2
milyar 600 milyon kişi ise arıtılmamış, sağlık açısından sakıncalı suyu tüketmek zorundadır. 2012 yılında Dünya nüfusunun yaklaşık 6 milyar 950 milyon olduğunu düşünürsek nüfusun yarısından azı temiz su tüketebilmektedir.

doğal beslenme karkas et

Vücudunuz için gerekli su miktarının kütleniz ile orantılı olduğunu biliyor musunuz? Bir günde ne kadar su içmeniz gerektiğini, kütlenizi (gram olarak) 32 ile çarparak hesaplayabilirsiniz. Temiz olmayan içme sularını tüketmenin tifo, dizanteri, kolera, hepatit gibi pek çok hastalığa sebep olduğunu biliyor musunuz?

Su dışındaki besin maddelerinin temizliği de sağlığımız açısından çok önemlidir. Sebze ve meyvelerimizi tüketmeden önce bol su ile yıkamalıyız. Tükettiğimiz et ve et ürünlerinin, süt ve süt ürünlerinin üretimlerinde hijyen kurallarına uyulduğundan emin olmalıyız.

alo 174

Sağlığınız açısından besin maddelerinin temiz olmalarının yanı sıra nasıl üretildikleri de önemlidir. Örneğin sebze ve meyvelerin yetiştirilmesi sırasında kullanılabilecek bazı kimyasal maddeler insan sağlığı açısından tehlike oluşturmaktadır. Bu nedenle hem tarım ürünlerinde hem de hayvansal gıdalarda kimyasal maddelerin kullanılmadığı organik ürünler tercih edilmelidir.

organik tarım

Besin maddelerini kurutarak saklamak çok eskiden beri kullanılan bir yöntemdir. Önceleri güneşte kurutulan sebze ve meyveler, günümüzde modern teknolojiler kullanılarak kurutulmaktadır.

besin maddelerinin kurutulması

Besin maddeleri konserve şeklinde de saklanabilir. Bugün modern fabrikalarda üretilen konserveler eskiden evlerde yapılıyordu.

konserve gıdalar

İnsanların yaşam koşullarındaki değişiklikler giderek daha pratik beslenme çözümlerine gereksinim duymalarına neden olmaktadır. Dondurulmuş gıdalar da insanların bu gereksinimlerine cevap oluşturmak
için kullandıkları teknolojik gelişmelerin sonucunda üretilen çözümlerden birisidir.

Artık pek çok besin maddesinin dondurulmuş biçimine ulaşabilirsiniz. Bu besinler sadece ısıtarak ya da basit işlemlerden geçirerek tüketebileceğiniz bir hâldedir. Severek tükettiğiniz sucuk, salam, sosis gibi besin maddeleri de aslında etin daha uzun süre saklanabilmesini sağlayan ürünlerdir.

pilavlık bulgur

Hangi şekilde olursa olsun uzun süre saklanmak üzere paketlenmiş besin maddelerini satın alırken mutlaka
ürünün son kullanma tarihine dikkat etmelisiniz. Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri satın almamalı ve kesinlikle tüketmemelisiniz.

Ambalajlı ürünlerin ambalajlarını mutlaka kontrol etmelisiniz. Bozulmuş, delinmiş, sızıntı yapmış, çökmüş ambalajlardaki ürünleri satın almamalısınız.

Ürünün etiketinde yazılı saklama koşullarına (sıcaklık, nem, ışık vb.) uygun koşullarda satılıp satılmadığını kontrol etmeli, satın aldıktan sonra da ürünleri bu saklama koşullarında saklamalısınız.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.