Besin İçerikleri ve Görevleri Nelerdir?

Besin İçerikleri ve Görevleri Nelerdir? Yediğimiz besinlerin içinde vücudumuz için gerekli maddeler bulunur. Karbonhidrat, protein ve yağ besinlerin içerisinde bulunan ve vücudumuz için gerekli besin maddeleridir. Bunlardan her biri vücudumuzun belirli bir işi yapmasına yardımcı olur.

karbonhidratların görevleri

Yaptığımız “Hangi Besin Ne İçerir?” adlı etkinlikte bazı besinlere tentürdiyot damlattık ve karbonhidrat içeren besinlerde mavi renk oluştuğunu gözlemledik. Bazı besinlere ise nitrik asit damlattık ve protein içeren besinlerde sarı renk oluştuğunu gözlemledik. Bazı besinleri kâğıda sürttüğümüzde ise oluşan yarı saydam leke, bize o besinlerin yağ içerdiğini gösterdi.

Karbonhidratlar

Yaptığımız her hareket için enerjiye ihtiyaç duyarız. Örneğin; koşarken, konuşurken, düşünürken ve hatta bu kitabı okurken enerji sarf ederiz. Karbonhidratların temel görevi bize ihtiyacımız olan enerjiyi vermesidir. Tahıllı yiyecekler, hamur işleri, makarna, patates, elma, şeker pancarı, pirinç, havuç buna benzer besinlerde çok bol miktarda karbonhidrat bulunur.

Sporcuların fazla enerji almak için karbonhidratlı besinler yemesi gerekir. Dağcılar, acil bir durumda fazla enerjiye gereksinim duyduklarında yemek üzere yanlarında çoğunlukla çikolata bulundururlar.

Proteinler

protein örnekleri

protein örnekleri

Vücudumuz, kendini onarmak ve gelişmek için proteinler gerekir. Proteinler insan vücudunun yapı taşlarıdır. Kaslarımızın, tırnaklarımızın, kemiklerimizin, saçlarımızın yapısında proteinler bulunmaktadır.

Proteinler, vücudumuzda öncelikle, yapım ve onarımda kullanılır. Balık, süt, et, süt ürünleri, tavuk eti, yumurta, ve bazı sebzeler proteince zengindir.

Yağlar

Yağlar bize karbonhidratlardan daha fazla enerji verir ancak sindirimleri zordur. Yağların öncelikli görevi enerji sağlamaktır. Vücudumuz enerjiye ihtiyaç duymadığında yağlar kullanılmaz ve vücuda depolanır. İnsan vücudunda depolanan bu yağlar bizi sıcak tutan ve dışarıya karşı koruyan bir giysi görevi görür.

Fındık, mısır, fıstık, zeytin, susam, gibi besinlerin yağ miktarları çok yüksektir. Vücudumuzun enerji ihtiyacı karşılama sırası şöyledir. Karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir.

Vitaminler, vücudumuz için gerekli olan karbon-hitrat, protein ve yağların işlerini yapmasına yardımcı olan küçük işçilerdir. İnsan vücudunda öncelikle düzenleyici olarak görev yaparlar. Vitaminler vücudumuzu hastalıklardan koruduğu gibi büyümemiz ve sağlıklı olmamız için de gereklidirler.

Vitaminlerin farklı görevleri üstlenen A, B, C, D, E ve K harfleri ile gösterilen çeşitleri vardır.

Vitamin çeşitlerinin hangi besinlerde daha fazla bulunduğunu ve vücudumuza yararlarını araştırdınız mı?

Vitamin Çeşitleri En Fazla Bulunduğu Besinler Vücudumuza Yararları

Yumurta sarısı, karaciğer, süt ve süt ürünleri, havuç, domates, balık, et, yeşil sebzeler. Büyümeye yardım eder. Gece körlüğünü önler.

Tahıllı yiyecekler, süt ve süt ürünleri, et, yeşil sebzeler, balık, tavuk. Sindirimde görevli yapı ve organlar ile sinirlerin faaliyetlerini düzenler. Beriberi (sinir iltihaplanması), kansızlık, görme bozuklukları ve çeşitli deri hastalıklarını önler.

Taze meyve ve sebzeler, turunçgiller, soğan, patates, çilek, domates. Vücudun direncini artırır ve onarımı için gereklidir. İskorbüt (diş etlerinde kanama), nezle, grip gibi hastalıkları önler.
balık yağı, tereyağ, karaciğer, süt ve süt ürünleri, yumurta. Kemiklerimizi ve dişlerimizi sağlamlaştırır. Raşitizmi (kemik hastalığı) önler. yeşil bitkiler, tahıllar, et, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağlar, karaciğer. Üreme, gelişme ve büyümede etkilidir. yeşil bitkiler, karaciğer, balık, ıspanak, baklagiller, süt ve yumurta. Kanın pıhtılaşması için gereklidir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.