İlk bakışta, bir sıvının hızı ile sıvının basıncını arasındaki ilişkiyi temel alan Bernoilli ilkesi mantığa aykırı bir ifadedir. Pek çok insan bu ilkenin doğru olmaması gerektiği düşünmektedir. Ancak bunun sebebi aslında Bernoilli ilkesinin ne söylediğini tam olarak bilmemekten kaynaklanmaktadır.
Bernoilli ilkesi, sıvının yatay akışı esnasında sıvı hızının daha yavaş olduğu noktalara göre, sıvının daha hızlı hareket ettiği noktalardaki basınç daha az olmaktadır. Bu ifadeye göre yatay bir boru içinde hareket eden suyun hızlı hareket ettiği bölgelerdeki basınç yavaş hareket ettiği kısımlara göre çok daha az olacaktır. Burada insanlara yanlış gelen şey ise hızlı hareket eden kısmın nasıl daha az basınca sahip olduğudur. Çünkü yüksek hız her zaman yüksek basınç ile bağdaştırılmaktadır. Fakat, arkadaki basınç miktarı öndeki basınç miktarından daha fazla olacağını söylemeye çalışan bu ilke, bunu farklı bir yolla anlatmaya çalışması nedeni ile pek çok kişi tarafından imkansız olarak kabul edilmektedir.
Temelinde enerjinin korunumu yasası yatan bu ilke sadece bu yasanın sıvılara uygulanması ile elde edilmektedir. Kararlı bir şekilde duran bir sıvının enerjisi genelde yer çekimin etkisi ile potansiyel enerji ve üzerindeki sıvının aşağı itme etkisi ile farklı bir potansiyel enerjiye daha sahiptir. Eğer bu sıvı hareket ettirildiğinde ise potansiyel enerjiden doğan kinetik enerji bulunmaktadır.
Sıkıştırılamayan sıvılar dar bir bölüme geldikleri sırada sabit hacim nedeni ile akış hızını hızlandırmak zorundadır. Bir hortumdaki dar hortum başındaki suyun hızlanmasının nedeni budur. Eğer bu hız daralma ile birlikte geliyorsa aynı zamanda kinetik enerjide kazanmaktadır. Peki bu fazladan kinetik enerji nereden geliyor? Bir şeye enerji kinetik enerji vermenin tek yolu cisme iş yaptırmaktır. Bu durum iş enerji prensibi ile birlikte basit bir şekilde ifade edilebilmektedir.
Buna göre suyun bir kısmı hızlanıyor ise dış kaynaklardan gelen bir şey bu kısım üzerinde bir iş yapıyor anlamına gelmektedir. Bununla birlikte gerçek dünyada iş yapan pek çok kuvvet yitirgen kuvvet olrak kabul edilmekte olup basit bir şekilde bu ilkeyi açıklamak için ihmal edilmektedir.
Son Yorumlar