Başkalarıyla alay etmenin niçin kötü bir davranış olduğunu büyüklerinizden sorarak öğreniniz.
Birlikte bir toplum olarak yaşadığımız insanlarla güzel geçinmeli ve onların kusur gibi görünen hal ve davranışları ile alay etmemeliyiz. Çünkü insanlarla alay etmek ve onları küçük görmek çok çirkin bir davranıştır.
Alay etmek demek, kişinin yazı, söz işaret ve çeşitli davranışlarla bir kişinin eksiklerini ortaya çıkarmak, onu eğlence konusu yapmaktır. Alaycılığın temelinde bunu yapan da kibir, kendini büyük görmek, karşısındakini küçük görmek vardır.
Başkalarıyla alay eden kimse kendi kusurlarını görmeyen kimse, başkaları kendileriyle alay ettiği zaman böyle kişiler daha çok bozulmakta ve hırçınlaşmaktadırlar. Bu sebeple alay meyili olan kimseler ilk önce kendi kusurlarını düzeltmeleri gerekmektedir.
Bu konudaki ayet: “Ey iman edenler! Bir topluluk diğer bir topluluğu alaya almasın; olur ki, alay edilenler kendilerinden daha hayırlı bulunurlar. Kadınlar da kadınları alaya almasınlar; belki onlar kendilerinden daha hayırlıdırlar. Hem birbirinizi ayıplamayın ve kötü lâkablarla atışmayın. İmandan sonra fâsıklıkla adlanmak ne kötü isimdir! Kim de tövbe etmezse, işte onlar zalimlerin ta kendileridir.” (el-Hucurât, 49/11)
Peygamberimiz, gerçek Müslümanı, elinden ve dilinden hiç kimsenin zarar görmediği kimse olarak tarif etmiştir. alaycı insanlar bu ayet ve hadise uymamaktadır. Alay etmek İslam dinince kesinlikle yasaklanmıştır.
Kuranın emir ve yasaklarından uzak yaşayan halklarda, alay etmek sık rastlanabilen bir davranış bozukluğudur. Alayın hakim olduğu toplumlarda insanlar, sürekli olarak başkalarının alay edilebilecek taraflarını ararlar ve kendilerinin de alay konusu olabilecek davranışları olabileceğini düşünerek alaya alınma ihtimaliyle büyük bir tedirginlik yaşarlar. Bu topluluklar da huzur yoktur. Alaya alınma tedirginliği zulmü vardır.
Çok ama çok teşekkür ederim çok işime yaradı.
çok tşk ödevime yardımcı oldunuz
çok tşk çok işime yaradı 100 aldım