Aynı mevsimde farklı iklim şartlarının yaşanmasını nasıl açıklarsınız?

Yurdumuzda aynı anda farklı iklimlerin görülmesi yani Akdeniz’de denize girerken Palandökende karda kayak yapılması, deniz etkisi ve yükseklik ile açıklayabiliriz. Yükseklik arttıkça hava sıcaklığı düşmektedir. Ülkemiz doğuya gidildikçe yükselmekte bu sebeple de hava sıcaklığı doğuya gidildikçe düşmektedir.

aynı mevsimde ülkemizin farklı bölgeleri

aynı mevsimde ülkemizin farklı bölgelerin resimleri

Fotoğrafların ait olduğu yerlerde, o anda sıcaklıkların kaç derece olabileceğini tahmin ediniz.

Soldan ilk fotoğraf  kardan adam yapan çocukların olduğu fotoğraf ta hava sıcaklığı 0’ın altı dereceler de olabilir. Ormanlık fotoğrafta 15-20 derece arası bir sıcaklık olabilir. İnsanların denize girdiği fotoğrafta hava sıcaklığı 30-35 derece civarında olabilir. Yağmurla yapılarak sulanan tarlanın olduğu resim 30-35 derece arasında olduğu tahmin edilir. Son fotoğrafta yağmurun yağdığı insanların şemsiyelerle dolaştığı andaki sıcaklık değerleri10-20 derece arasında olduğu tahmin edilir.

Sizce fotoğraflar, yurdumuzun hangi bölgelerine ait olabilir? Tahminlerinizi söyleyiniz. İklim tiplerinin dağılışındaki yeryüzü şekillerinin etkisini nasıl açıklarsınız?

Karda oynayan çocukların olduğu fotoğraf Doğu Anadolu Bölgesine, Ormanların olduğu fotoğraf Karadeniz Bölgesine, Denize giren insanların olduğu fotoğraf Akdeniz Bölgesine, Yağmurlama yapılan tarla Akdeniz Bölgesine, yağmurun yağdığı fotoğraf ise Karadeniz Bölgesine aittir. İklim tiplerinin oluşumunda yeryüzü şekillerinin doğrudan etkisi vardır. Doğu Anadolu Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi ikliminin ayrılan yönleri yükseltiden dolayıdır. Karadeniz kıyılarına blo miktarda yağış düşmesi dağların kıyıya paralel olarak uzanması sonucudur. Ege kıyılarında deniz etkisinin daha iç kısımlara girmesinin sebebi dağların denizlere dik uzanmasıdır.

 

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.