Atatürk’ün kadınlara tanıdığı haklar konusundaki görüşlerinizi bir cümleyle ifade ediniz.

Atatürk’ün kadınlara tanıdığı haklar konusundaki görüşlerinizi bir cümleyle ifade ediniz. Türk kadını, günümüzde sahip olduğu hakların bir çoğuna Atatürk döneminde kavuşmuştur. Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nda büyük bir özveriyle vatan savunmasına katılan, aynı zamanda tarlasını sürüp eken, evinin ihtiyacını karşılayan Türk kadınına duyduğu saygıyı şu sözleriyle ifade etmiştir.

“… Dünyada hiç bir milletin kadını ‘Ben Anadolu kadınından çok çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim’ diyemez. Erkeklerden kurduğumuz hayat kaynaklarını kadınlarımız işletmiştir”

Atatürk, cumhuriyetin ilanıyla birlikte Türk kadınını layık olduğu yere getirmek amacıyla birçok düzenleme yapmıştır. 1924 yılında Tevhid-i Tedrisat (öğretim birliği) kanunu kabul edilmiş, böylece kızlarımız erkeklerle birlikte eşit koşullarda eğitim alma imkanına kavuşmuştur. 1926 yılında yürürlüğe giren Medeni Kanun ile toplumsal alanda kadın-erkek eşitliği sağlandı. Tek eşle evlilik, miras hakkı, mahkeme önünde eşitlik, boşanma hakkı ve çalışma hayatında eşitlik gibi hakları Türk kadını, medeni kanunla elde etmiştir. Türk kadını iş hayatına daha aktif şekilde katılmıştır. Aile içindeki görevlerinin yanında sosyal hayatta da yer alan bireyler haline gelmiştir.

Atatürk, Türk kadınının ülke yönetiminde de söz sahibi olmasını istiyordu. Bu amaçla kadınlarımıza 1930 yılında belediye seçimlerine katılma, 1933 yılında muhtar olma ve ihtiyar meclisine seçilme hakları verildi. 1934 yılında ise milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. 1935 yılında yapılan genel seçimlerde TBMM’ye 17 kadın milletvekili girmiştir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.