Özellikle baş ağrısı çektiğimiz zamanlarda aspirin kullanımı oldukça yaygın olarak bilinir. Sadece baş ağrısı olmayıp bazı durumlarda hafif ağrı ya da sızılar için tercih edilen bir ilaç türüdür. Peki, yıllardan beri gündemde olan aspirin laboratuvarda nasıl elde edilir hiç merak ettiniz mi?
Aspirini elde etmek için iki farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunları sırasıyla sizlere detaylı bir şekilde anlatarak bilgi sahibi olmanıza yardımcı olalım. Asetit ve asetit klorür yöntemleridir. Bu iki yöntemde de nasıl aspirin elde edildiğinden bahsedelim.
Asetit asit ile aspirin elde etmek için laboratuvar ortamında 2 ml salistik asit tartımı çok hassas bir tartı ile ölçeklendirilir. Sonrasında üzerine 100 ml erlende ilave edilir. Yine aynı şekilde hassas tartı ile 5 ml asetit asit çok hassas bir şekilde salistik asit üzerine ilave edilerek elde edilir. Bu karışımları yaptıktan sonra iyi bir şekilde karıştırılmaktadır.
Karşımım işini başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonraki işlemde erlende elde edilmiş olur. 8 ml yani 2 damla sülfürik asit ilave edilmelidir. Buraya kadar yapılan işlemden sonra ortalama 5 dakika kadar çalkalama süreci başlar. 40 ml su ilave ettikten sonra yaklaşık olarak 2 dakika sürecince buzlu suda bekletilmesi gerekir. Son işlemde ise bu elde edilen karışım süzgeç yardımı ile süzülür. Elde edilen aspirin karşımı ilgili kutulara doldurularak işlem sonlanır.
Asitli klorür ile aspirin elde etme süreci ise ikincil olarak tercih edilen yöntemlerden birisidir. Öncelikle 4,2 gram kuru salistik asit, 5 ml asetil klorür karıştırılır. Bu karışıma 5 damla sülfürik asit ilave edilir. Bu işlemden sonra ortalama 50 derece ısıda yani su havuzunda ısıtma yöntemi uygulanmalıdır. Buradaki ısıtma işlemi bittikten sonra soğutulmaya bırakılmalıdır. Buraya kadar aspirin elde etme karışımını tamamlamış olursunuz. Süzülen aspirine 20 ml su eklenerek tekrardan süzme işlemi uygulanır. Sonrasında ilgili kutulara veya ambalajlara konularak aspirin elde etmenin ikinci yöntemini sağlamış oluruz.
Son Yorumlar